Читај ми!

Неодговарајуће казне за дискриминацију

Расна дискриминација још увек раширена у Србији, а у борбу против тих појава морају се укључити сви у друштву, поручује повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић на Међународни дан елиминације свих облика расне дискриминације. Забрињава чињеница да се такви случајеви не кажњавају на одговарајући начин, позорава повереница.

Данас се обележава Међународни дан елиминације свих облика расне дискриминације. Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић изјавила је да су расна нетрпељивост и дискриминација још увек раширени у Србији због чега се у борбу против тих појава морају укључити сви у друштву.

Петрушићева је у изјави Танјугу истакла да се свакодневно може чути за расистички мотивасане нападе, говор мржње, сегрегацију ромске деце, као и да у последње време нису ретки случајеви изражене нетрпељивости према азилантима из афричких и других земаља.

Оно што забрињава је, нагласила је повереница, чињеница да се сви ти случајеви не кажњавају на одговарајући начин и да често не наилазе на осуду јавности.

"То значи да су расне предрасуде према Ромима и људима друге боје коже још увек веома раширене, а треба да се зна да та врста дискриминације, ставова и предрасуда неће нестати сама по себи већ ће и даље постојати ако заједно не кренемо у борбу против дискриминације", рекла је Петрушићева.

Према њеним речима, Роми су и даље најдискриминисанија друштвена група, а дискриминације је посебно изражена у сфери запошљавања, остваривања здравствене заштите и становања.

Петрушићева је рекла да је за борбу против расне дискриминације најважнија едукација, посебно младих и деце која у школи треба да науче да је свака особа вредна поштовања, да има људско достојанство и да треба да живе заједно и хармонично.

"Људи треба да реагују на дискриминацију по основу националне припадности и сваког другог личног својства, да је препознају и покрећу поступке, укључујући и поступак пред Повереником", истакла је повереница.

За елиминацију расне дискриминације потребна је широка мобилизација свих друштвених актера и државних органа, што се може постићи само уколико постоји национални документ којим ће се, између осталог, осмислити начин подизања свести јавности и едукација младих, рекла је Невена Петрушић.

Повереница за заштиту равноправности се нада да ће национална стратегија за борбу против расне дискриминације, чији се рад приводи крају, пружити план активности како би се на осмишљен начин у континуитету и дугорочно отклонили узроци дискриминације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи