БИА сужава круг

Број грађана чије разговоре прислушкује Безбедносно-информативна агенција није повећан од почетка године и тај тренд ће бити настављен, изјавио је шеф кабинета директора БИА Јован Стојић.

На дан 16. јануара пресретањем комуникација остварен је увид у садржај на 1.325 телефонских линија и интернет адреса, што је упола мање него на исти дан претходне године, када је било пресретања комуникација на 2.740 линија.

Данас се БИА креће у тим оквирима и тешко да се може очекивати смањење тог обима уз овај степен ангажовања Агенције, каже је шеф кабинета директора БИА Јован Стојић за  Вечерње Новости.

Београдски дневник пише да је БИА једина која је јавно изашла са податком колико линија прислушкује и убудуће ће вероватно једном годишње бјављивати актуалне бројке.

"Број људи 'на обради' МУП далеко је већи, што показује информација повереника за заштиту података Родољуба Шабића: само код једног телефонског оператера за годину дана евидентирано је више од 270.000 узимања листинга. Када се ово помножи са бројем оператера, произлази да се увид остварује у милион листинга. Иза две трећине захтева стоји УП", пишу Новости.

Поред тога што без одлуке суда не може да остварује увид у прислушкиване комуникације, БИА већ дуже време то не може ни када је реч о телефонским листинзима, а однедавно то не могу ни
Војнообавештајна агенција ни Војнобезбедносна агенција, после измене закона, преносе Новости.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи