Читај ми!

Редован преглед спасава живот

Први дан пролећа од ове године се обележава као Национални дан борбе против рака дојке. Од рака дојке у Србији сваке године оболи 4.000 жена, а 1.600 умре. Због тога је најважнија порука да је редован преглед најбоља заштита.

Ради информисања и едукације о важности раног откривања болести, у Србији се од ове године 20. март обележа као Национални дан борбе против рака дојке. Први дан пролећа одабран је симболично, јер значи буђење природе и стварање новог живота.

У дану смене зиме и пролећа окупиле су се жене које су победиле рак дојке. Међу њима и 33-годишња Маја Арсић из Врања. Имала је само 26 година када јој је откривен тумор.

"Потичем из породице која је оптимистичка. Размишљала сам: 'Ко ме воли са дојкама, волеће ме и без њих.' И тако је и било. Нашла сам момка, данашњег супруга, који ме подржава", прича Маја.

Али болест се вратила, уследиле су још две операције, опет хемиотерапија, па зрачење. Ипак, упорност да победи болест и жеља да постане мајка, нису је напуштали.

"Опет је ту била др Слађана Филиповић, препоручила ми је најбољег гинеколога који ме је породио на Нишкој клиници, и родио се Жика и сада смо пресрећни", каже Маја.

Од рака дојке у Србији сваке године оболи 4.000 жена, а 1.600 умре. Због тога је најважнија порука да је редован преглед најбоља заштита.

Министарка здравља проф. др Славица Ђукић Дејановић каже да предрасуде заправо увек можемо савладати, да страхове можемо савладати.

"Сопствени преглед и одлазак код изабраног лекара јесте добар пут да се на време открије болест, прави савезник у добром исходу од ове дијагностике и јесте време", истиче министарка.

Вршилац дужности директора Института за онкологију и радиологију Србије проф. др Зоран Ракочевић каже да је реч о тумору који се може потпуно излечити, ако се открије на време.

Учесталост рака дојке код жена у Србији није већа него у окружењу или Европи, али смртност, нажалост, јесте, поручују стручњаци. Због нередовних прегледа, болест се касно открива, па је исход лечења неизвеснији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи