Читај ми!

Чланови Високог савета судства позвани на одговорност

Легитимитет Високог савета судства и Државног већа тужилаца се доводи у питање, јер нису испунили законом предвиђене обавезе, изјавио председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић. Решење питања легитимитета тих институција вратило би поверење у правосуђе, сматра Милојевић.

Врховни касациони суд (ВКС) затражио је од чланова Високог савета судства (ВСС) из реда судија да поднесу оставке и да буду позвани на одговорност, јер нису испунили законом предвиђене обавезе.

Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић указао је да се већ дуже време у јавности доводи у питање легитимитет ВСС и Државног већа тужилаца и да то "горуће питање не може да чека усвајање стратегије и акционог плана".

"То питање мора да се реши пре, посебно што нам смо на корак од усвајања закона о судијама и тужиоцима", нагласио је Милојевић на јавној расправи о реформи правосуђа у Палати Србија.

Питање легитимитета чланова те две правосудне институције мора решити како би се вратило поверење грађана у правосуђе, нагласио је Милојевић који је по функцији и председник ВСС.

ВКС је саопштио да је на јучерашњој заједничкој седници Грађанског и Кривичног одељења тог суда већином гласова присутних чланова одлучено да се члановима ВСС из реда судија упути апел да поднесу оставке и да буду позвани на одговорност.

ВКС сматра да су они изгубили легитимитет, јер једна трећина судија није учествовала у предлагању и избору кандидата за члана ВСС (етичка одговорност), као и да треба да буду позвани на одговорност, јер нису испунили законом предвиђене обавезе, попут оцењивања судија изабраних на трогодишњи мандат, недоношења општих аката и другог.

Како је наведено у саопштењу, заједничка седница се сагласила да је нужно доношење новог Закона о ВСС, којим би било уређено питање одговорности и разрешења чланова те судске инстанце, али не да законским изменама ретроактивно престане мандат члановима ВСС из ових разлога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи