Читај ми!

Делинквенти већ са 12 година

Малолетнички криминал је последњих година у порасту. Преступници су млађи, а кривична дела која учине све тежа. Забрињава податак да млади већ са 12 година долазе у заводе и поправне домове због покушаја убиства, упозоравају стручњаци.

Стручњаци упозоравају на забрињавајуће податке да млади већ са 12 година долазе у заводе и поправне домове због покушаја убиства. Последњих година је малолетнички криминал у порасту, а преступници су све млађи. 

За неке од младих преступника, Васпитно-поправни дом у Крушевцу последња је шанса да помогну себи и изађу на прави пут. Широка је палета почињених кривичних дела. Много најтежих, потврђују у дому. Реч је о кривичним делима имовинских деликата и кривичних дела против живота и тела.

"Сада имамо извршиоце који су починили разноразна кривична дела већим делом имовинских деликата, разбојништава, већима делом и тешких крађа, али свакако имамо и извршиоце убистава и тешких убистава", каже управник Васпитно-поправног дома у Крушевцу Иван Мијаиловић.

Штићеници који су сада већ пунолетни и одрасли људи кају се, а лоше понашање и кривично дело које су учинили правдају углавном лошим друштвом.

"Био сам малолетан и нисам знао. Имам кривично дело крађе возила, разбојништво и обијање викенд станова. "Нисам знао, био сам малолетан, нисам размишљао зашто то чиним", истиче један од штићеника. 

"Ја сам овде због ремећења јавног саобраћаја, ја сам ударио човека колима", каже штићеник дома. 

"Дом је права ствар, у дому може свако да се поправи ко је лош. Човек види како је на слободи тек када је овде. Ја по себи то говорим, овде сам и видим шта сам изгубио, изгубио сам слободу, то је то", објашњава један од штићеника. 

Жеља за доказивањем и авантуризмом неки су од узрока делинквентног понашања. Предуслов за његов настанак јесте и некомплетна породица, сматрају стучњаци. 

"Верованто да је кључни окидач малолентичке делинквенције данас у Србији контекст породице. Ми ту већ видимо какве су то породице из којих долазе малолетни преступници. То су породице у којима су неусаглашени стилови васпитања, породице у којима су родитељи или ауторитарни или превише слаби према деци, у којима има насиља и између партнера и над децом", истиче професор социјалне патологије Александар Југовић.

Последњих година млади чине озбиљнија и тежа дела, све чешће са елементима насиља, кажу у београдском Заводу за васпитање деце и омладине.

"Ви више немате ниједно кривично дело које малолетно лице није учинило. Деца од 12 година чине покушаје убиства, неких 70 кривичних дела у низу је почињено. Али опет дете од 12 година није кривично одговорно и ви њему не можете да изрекнете васпитну меру, судску меру и да га изолујете, али можете да га сместите", каже директор Завода за васпитање деце и омладине у Београду Драган Роловић.

Скоро 70 одсто бивших осуђеника понови кривично дело. Малолетни делинквенти нешто ређе. Рецидив се јавља само у 10 до 12 одсто случајева, јер ако опет учине кривично дело, следи им затворска казна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи