Читај ми!

Дeсет година чекају на усељење

Иако су купили станове од државе још 2003. млади научници десет година чекају да се уселе. Уместо у планираних 800 станова, стручњаци су се уселили тек у 250. Нешто мање од 150 станова биће завршено на јесен, а за остатак се не зна.

Млади научници десет година чекају да се уселе у станове које су, по повољнијим условима, 2003. године купили од државе. Уместо у планираних 800 станова, ови стручњаци уселили су се тек у 250. Нешто мање од 150 станова биће завршено на јесен, а за остатак се не зна.

Стрпљиви у учењу, али и у чекању на кључеве својих станова. У Универзитетском насељу на Новом Београду, од седам планираних зграда изграђене су две. Чекајући стан будући станари треће зграде изгубили су стрпљење.

Представник станара Жељко Томановић рекао је да, према његовим подацима, 50 људи недостаје са те листе.

"Сигурно је око четрдесетак ван земље, можете их наћи од Америке до Европе, од Агенције за атомску енергију до универзитета на свим странама света и сигурно један од разлога зашто су отишли је нерешено стамбено питање и немогућност да га реше", навео је Томановић.

Проблем је настао јер је Фондација за решавање стамбених потреба платила Граду коришћење земљишта за пет уместо за свих седам зграда. Иако су изграђене само две зграде, Град тражи исплату целе суме. А камата је – нарасла.

"Фондација је као инвеститор сама понудила динамику плаћања по објектима. Од закључења основног уговора, 1999. године, прошло је 14 година и све уговорне обавезе су доспеле за наплату 2009. године", наводе у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда.

Како се наводи, због неизмирења уговорних обавеза, Дирекција је била дужна да покрене поступак за наплату дуговања, која су утврђена на око 600 милиона динара.

Рачун Фондације због тога је блокиран. Пошто је новац за изградњу станова обезбеђен из кредита Европске инвестиционе банке, очекују да се договоре са Градом, који је, како наводе, суоснивач Фондације.

Миодраг Поповић из Фондације за решавање стамбених потреба младих научника очекује да Београд покаже разумевање за водећи универзитет у земљи који је на његовој територији.

"Друго, могу да се отпишу камате, када би се отписале камате на дуг, Фондација би изашла из блокаде и могла би да функционише, а на основу договора Владе и Града могло би да се трајније реши проблем у тој фондацији", рекао је Поповић.

Док се изграде станови, мораће и да се ревидирају спискови, јер многи од станара више не одговарају критеријумима конкурса.

Из фондације најављују да ће се следеће недеље састати са представницима Министарства финансија и просвете како би се тај проблем коначно решио јер га виде као проблем од суштинског значаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи