Читај ми!

Младенци пет дана раније

Празник младих брачних парова увек се обележава у време Васкршњег поста. Међутим, када Младенци падну у Чисту седмицу, правило је да се помери у Викнед пре.

Српска православна црква и верници данас, пет дана раније, славе Младенце. Празник који прослављају млади брачни парови увек се обележава у време Васкршњег поста. Када празник пада у Чисту седмицу, правило је да се помери у Викнед пре, кажу у СПЦ.

Етнограф Весна Марјановић, из Етнографског музеја, наводи да је прослављање Младенаца као празника младих брачних парова постало интензивније седамдесетих година прошлог века.

Кроз традицоналну културу тај празник може да се повеже и са Белом недељом, када су свекрве традицонално изводиле снаје да их прикажу својој заједници, уводиле их у цркву или у заједницу удатих жена, каже др Марјановић.

Према њеним речима, од црквеног празника Светих 40 мученика је остало мешење колача - земичке, којим се поред укућана дарују и комшије и млади брачни парови. Намењује се не 40 него 41, за младу односно за дете које ће она родити.

Обичај је да се на Младенце посећују парови који су брак склопили у години пре и да се дарују. Весна Марјановић каже да се, на основу етнолошких истраживања, може рећи да се у пракси дешавало да у једном ужем кругу људи одређени поклони круже.

Прво би некоме били поклоњени за свадбу, па би после они који су их добили то поклонили за младенце, па се дешавло да сервис са чашама или тањирима више пута промени свог власника, наводи она.

Празник Младенци, који прославља црква, посвећен је четрдесеторици Севастијских великомученика и нема директне везе са начином прослављања Младенаца у нашем народу, али на посредан начин има. Пошто се празнује у време пролећне равнодневице и буђења пролећа, млади брачни парови, на преносан начин, треба да добију снагу и енергију времена које долази, закључује др Марјановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи