Читај ми!

Ускоро одлука о кубанској вакцини

Одлука о увозу кубанске вакцине за коју тамошњи стручњаци тврде да продужава живот пацијената у поодмаклом стадијуму карцинома плућа биће позната за око месец дана. Кубански стручњаци тврде да је реч о биолошком препарату који може да заустави ширење метастаза, али да то није лек који лечи рак плућа.

Најкасније за месец дана знаће се да ли кубанска вакцина "cimavaks EFG", за коју тамошњи стручњаци тврде да продужава живот пацијената у поодмаклом стадијуму карцинома плућа, може бити увезена у Србију.

Портпарол Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС) Александар Туцовић рекао је Танјугу да је после три неуспешна покушаја захтев за увоз овог препарата 21. фебруара поднела компанија која испуњава све услове за увоз нерегистрованог лека.

"Галинг доо Београд је до сада једини подносилац захтева који испуњава прописане услове за увозника, јер претходни подносиоци, приватна здравствена установа Општа болница-Медицински систем Београд, Институт за вирусологију, вакцине и серуме Торлак и фабрика лекова Галеника доо Земун, нису испуњавале прописане услове за увоз нерегистрованог лека", рекао је портпарол АЛИМС-а.

Он је рекао да је компанија Галинг обавештена да је документација коју су приложили непотпуна, али из Агенције за лекове поручено им је да ће већ данас или сутра са Кубе стићи допуна на основу које би употпунили понуду.

"Агенција је затим дужна да у року од месец дана, од дана комплетирања документација, изда или ускрати дозволу за увоз нерегистрованог лека. Доношење одлуке о увозу кубанског препарата, као нерегистрованог лека, биће донета у прописаном року у односу на комплетирање документације", рекао је Туцовић.

Директор фирме "ВАМА", која је заступник кубанског Центра за молекуларну имунологију у Хавани, где је обављено испитивање вакцина, Зоран Вујовић раније је рекао Танјугу да је реч о биолошком препарату који може да заустави ширење метастаза, али да то није лек који лечи рак плућа.

Он је тада нагласио да овај препарат продужава време преживљавања од шест месеци до четтири године и да је прошле године за Србију резервисано 1.000 доза.

Првих 560 доза требало је да буде увезено прошле године, а остатак ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи