Читај ми!

Живот са реуматским боловима

Реуматоидни артритис је болест која води у инвалидитет и скраћује животни век. Главни проблем пацијентима није бол, већ одсуствовање с посла, рано пензионисање и мале инвалидске пензије са којима се не може обезбедити адекватна нега, каже председница Удружења оболелих од реуматских болести Мирјана Лапчевић.

Око 20 милиона људи широм света живи са реуматоидним артритисом - болешћу која води у инвалидитет и скраћује животни век. Чак четвртина оболелих има тежак облик, а већина њих се не лечи.

Стручњаци из Европске лиге за борбу против реуматизма који су ових дана боравили у Београду на позив колега из Србије давали су одговоре на питање како да се побољша квалитет живота људи који болују од те болести.

Сам по себи реуматоидни артритис доноси јак бол, укоченост, брзо замарање, малаксалост. Сами симптоми за 35 хиљада оболелих у Србији нису највећи проблем.

Председница Удружења оболелих од реуматских болести Мирјана Лапчевић каже да су главни проблеми пре свега одсуствовање са посла, затим инвалидност и рано пензионисање због тога.

"Мале инвалидске пензије, они од тих инвалидских пензија не могу да живе, јер многе лекове плаћају", каже Лапчевић.

Одређеном броју људи у Србији као и свуда у свету су неопходни најсавременији лекови - биолошка терапија.

"Одређени број људи прима ту терапију, али тај број није довољан", каже Марија Косановић.

Иако је важно да се болест благовремено отркрије, до постављања дијагнозе у Србији прође најмање 18 месеци.

Периша Симоновић из Министарства здравља каже да је у 2013. години предвиђено да се донесе посебан програм превенције и контроле реуматиских болести, а које ће донети посебно стручно тело.

"Mи ћемо у Министарству здравља за 2013. годину предвидети пријем нових кадрова", каже Симоновић.

У просеку животни век оболелих краћи је за три до 18 година, а квалитет живота оболелих у Србији три пуна је лошији него на пример у Америци.

Маурицио Кутола из Европске лига за борбу против реуматизма каже да још није чуо добар аргумент који би га убедио да је лоша идеја да се потроши новац на пружање подршке пацијентима.

"Ако ништа не урадите, овим пацијнетима ће се стање погоршати. Њихово лечење ће бити скупље и то много скупље! Зашто онда бирати лошију опцију", пита Кутола.

Иако непознатог узрока, сматра се да вирусне инфекције, стрес, алкохол, пушење - утичу на настанак реуматоидног артритиса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи