Читај ми!

Антић: Хашки трибунал политички суд

Хашки трибунал је кључни инструмент за ковање лажне историје преко кога међународна заједница покушава да умањи злочине Другог светког рата и ублажи значај Нирнбершког процеса, каже саветник председника Србије Оливер Антић. Оцењује да је Хаг политички суд, а не суд права и правде.

Саветник председника Републике Србије Оливер Антић критиковао је Хашки трибунал, оценивши да је то "политички суд, а не суд права и правде".

Антић је, на промоцији књиге "Од Нирнберга до Хага, поуке историје", рекао да је Хашки трибунал "кључни инструмент" за ковање лажне историје преко кога међународна заједница покушава да умањи злочине Другог светког рата, као и да ублажи значај Нинбершког процеса.

Такође се покушава умањити значај чињенице да је Русија била кључна сила која је победила нацизам и фашизам, а да је српски народ дао свој допринос у томе, рекао је Антић који је професор Правног факултета у Београду и саветник у Министарству иностраних послова.

Упозорио је да ће идуће године доћи до појачане активности на ревизији праве слике Првог светског рата, истакавши да "не види ко има јачи мотив од Србије и Русије за чување истине, права и правде".

Антић је рекао да је Нирнбершки поступак судио "идеологији нацизма и фашизма" и да је то суштинска разлика између њега и Хашког трибунала.

Према његовим речима, опасна је теза која се заговара у међународној заједници да је Нирнбершки процес претходник Хашког трибунала.

"Зато је овај зборник 'Од Нирнберга до Хага, поуке историје' значајан, јер оповргава ту тезу", поручио је Антић на промоцији књиге у Руском дому.

Он је рекао да је током недавне посете притвореницима Хашког трибунала имао "задољство да заједно са Јеленом Гусковом, која је један од 20-ак аутора књиге, руча ручак који им је припремио Ратко Младић" у притворској јединици Хашког трибунала.

На промоцији су говорили и аутори књиге академик Српске академије наука и уметности Јелена Гускова, адвокат Милан Вујин, председник Београдског форума за свет равноправних Живојин Јовановић и други.

Књига "Од Нирнберга до Хага, поуке историје" у издању Београдског форума за свет равноправних је зборник радова познатих правника и академика.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи