Читај ми!

Српски физичари решавају вековни проблем

Вишевековни физички проблем решавају српски физичари - Милован Шуваков и Вељко Дмитрашиновић. "Проблем три тела" које се привлаче Њутновом гравитацијом решавали су Ојлер и Лагранж, а истраживачи из Србије открили су 13 нових решења.

Двојица истраживача Института за физику у Београду, др Милован Шуваков и др Вељко Дмитрашиновић, направили су продор у једном од најстаријих проблема у физици - 300 година старом "проблему три тела" које се привлаче Њутновом гравитацијом.

Решење српских физичара могло би да помогне астрофизичарима да разумеју нове планетарне системе.

Милован Шуваков каже да су пронашли и да су се са проблемом три тела суочили на "сасвим нови начин".

За разлику од проблема два тела, где је могуће егзактно наћи решења када се знају почетни положаји и брзине, у случају три тела доказано је да то није могуће урадити, навео је Шуваков за Танјуг.

Како каже, још од француског математичара Поенкареа постоји веровање да нам налажење појединих периодичних решења може помоћи да сагледамо богату структуру тог проблема.

Међутим, до седамдесетих година једина два позната периодична решења била су Ојлерово и Лагранжово. Са појавом рачунара кренуло се у потрагу за новим решењима, али до најновијег открића српских научника позната решења припадала су трима фамилијама.

"Открили смо 13 нових", рекао је Шуваков, наводећи да је њихов рад прошле недеље објављен у Physical Review Letters, часопису који важи за најугледнији часопис из области физике.

Нема пара за науку

Са почетком новог пројектног циклуса 2011. године драстично је повећан број истраживача, али не и буџет за науку, упозорава Шуваков.

Сматра да су материјални трошкови испод сваког минимума и каже да, ако се овако настави, за коју годину нећемо ни имати науку.

Осим тога, каже, велики проблем је и пракса да сви научни пројекти, њих око 800, добијају исту финансијску подршку по истраживачу, без обзира шта раде и колико квалитетно.

"Стога апелујем на државу да повећа буџет за науку као и да са већим средствима подржи успешне пројекте", рекао је Шуваков.

Центар за промоцију науке саопштио је поводом успеха двојице научника, да сазнања о новим орбитама у проблему два тела могу имати велику примену у астрономији и више области физике.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи