Читај ми!

Судије не треба да гласају о ВСС

Друштво судија Србије критиковало је захтев Министарства правде да се судије у судовима изјасне да ли су за то да се законом предвиди престанак рада Високог савета судства и распишу избори за нове чланове.

Захтев Министарства правде да се судије изјасне да ли су за то да се законом предвиди престанак Високог савета судства (ВСС) и распишу избори за нове чланове оштро је критиковало Друштво судија Србије.

Председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић рекла је на конференцији за новинаре да су судије застрашене и да неће имати храбрости да се о томе изјашњавају објективно јер, Високи савет судства одлучује о њиховој каријери.

Бољевић је рекла да власт има "послушни" Високи савет судства а тим гласањем би добила и легитимацију за то.

"Власт жели да старе чланове Високог савета судства задржи јер су послушни и донеће тако све одлуке које ће Министарство правде предложити", наводи Бољевић.

Према њеним речима, изјашњења судија се траже да би се "добила ћутња", која би значила да чланове Високог савета судства не треба мењати.

Бољевић је подсетила да је Друштво судија обавестило Министарство правде да је предуслов за доношење Стратегије о реформи правосуђа усвајање новог Закона о Високом савету судства и након тога избори за чланове В С С из реда судија.

''Неприхватљиво је да се са Високим саветом судства и Државним већем тужилаца у садашњим саставима доносе стратешке одлуке о српском правосуђу.'' , наводи се у саопштењу председнице Друштва судије Драгане Бољевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи