Читај ми!

Србија у борби против рака јајника

У месецу борбе против малигних болести од којих се, после болести срца и крвних судова, највише умире, лекари упозоравају на рак јајника. Иако не најчешћи, најсмртоноснији је рак код жена.

Сваке године у Србији од рака јајника оболи 800 жена, а битку са болешћу изгуби 450. У свету, на свака три минута због рака јајника угаси се један живот. Март је месец борбе против ове и осталих малигних обољења.

Тридесетогодишња Зорица Велицки суочила се са раком јајника већ у 26. години. Да је реч о тешкој болести, открио је тек трећи гинеколог. Најважнију битку у почетку је водила уз подршку породице и супруга. У међувремену супруг је одлучио да је остави.

''Открила сам тако што сам имала проблема са надимањем, опстипацијом-затвором, врло често, и боловима у стомаку. Тада сам хтела да останем у другом стању, нисам могла и онда сам кренула на сва та испитивања", каже Зорица.

Оперисана у клиници Народни фронт. Пошто су јој одстранили све генитално-репродуктивне органе, имала је терапију зрачењем и шест циклуса хемиотерапије.

''Сада су моји резултати потпуно добри, тумор маркери мирују, нема рецидива болести, тако да је све у реду. Ово је четврта година моје борбе. После пет година, сматрају да је болест излечена. Тренутно се супер осећам, и то ми је најбитније", каже Зорица.

"Тихи убица" други је назив за рак јајника, јер не постоји ефикасан тест откривања ове болести. Када се појаве симптоми попут надимања, отежаног мокрења, грчева у стомаку, затвора или крварења, болест је већ узнапредовала.

Прим. др Александра Младеновић Михаиловић, начелник Гинекологије и акушерства, КБЦ Звездара указује на неопходност сталне контроле.

"Оно на чему ми инсистирамо јесте контрола једном годишње, које крећу са гинеколошким прегледом па се настављају на преглед вагиналном сондом, абдоминалном сондом и даљим испитивањима", каже др Александра Младеновић Михаиловић.

Доктор Петар Радловић са Институтa за онкологију и радиологију Србије каже да месечно у просеку оперишу 10 до 15 пацијената са малигним тумором јајника.

"Ради се о интервенцијама које подразумевају уклањање тумора, материце и свих туморских депозита који постоје по трбуху, с обзиром да се болест шири", каже Радловић. 

У свету, рак јајника годишње се дијагностикује код 250 хиљада жена, у само 20 одсто случајева у раној фази. Ипак, стручњаци поручују да, иако га је тешко открити - када се то учини на време, излечив је у више од 80 одсто случајева.

У Србији због тога своју мисију ускоро започиње и Удружење за борбу против рака јајника. Циљ је да се проговори о болести и повећа ниво свести о важности превенције

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи