Шабић упозорио Наше да не објављују списак

Представника СНП Наши упозорио сам да не објављују списак оснивача Војвођанске партије, јер би то било директно супротно Закону о заштити података о личности, рекао Родољуб Шабић.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић каже да је представника СНП Наши упозорио да не објављују списак оснивача Војвођанске партије, јер би то било директно супротно Закону о заштити података о личности, као и да би чак могло представљати и кривично дело из члана 146. Кривичног законика преноси агенција Бета.

 

Шабић је рекао да је представника СНП Наши Игора Маринковића, којег је примио 1. марта на Маринковићев захтев, упозорио и да би их објављивање списка оснивача Војвођанске партије могло суочити са оправданим реакцијама великог броја грађана о чијим подацима се ради.

"У разговору сам указао и на то да према члану 16. Закона о заштити података о личности, подаци о припадности политичкој странци спадају у категорију нарочито осетљивих података. На крају разговора Маринковић је изјавио да 'његова организација није ни имала намеру да објави списак већ само да запрети' и укаже на озбиљност проблема", навео је Шабић у писаној изјави.

Организација СНП Наши данас је објавила имена особа које су дале свој потпис за оснивање Војвођанске партије и оптужили ту странку да је "фалсификовала" потписе више од 1.000 особа, док је Војвођанска партија најавила тужбу против СНП Наши и оптужила их да настављају праксу састављања "црних листа за одстрел".

СНП Наши су уз саопштење доставили медијима и списак више од 10.000 особа, којима су објавили пуно име и презиме, датуме рођења и место у којем живе.

Организација СНП Наши су подсетили да су 28. фебруара су поднели кривичну пријаву Првом основном тужилаштву у Београду против одговорних у Војвођанској партији за "фалсификовање потписа грађана".

Председник Војвођанске партије Александар Оџић рекао је новинарима да списак који су објавили СНП Наши није званични списак оснивача Војвођанске партије.

"Због изношења у јавност ових података поднећемо одговарајуће кривичне пријаве, пре свега како бисмо заштитили особе које су се нашле на најновијем списку СНП Наши. Ово је заправо њихов најновији списак за одстрел, чиме је угрожена безбедност грађана који су на списку", рекао је Оџић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи