Читај ми!

Транспарентност тражи повлачење закона

Усвајање Предлога закона о легализацији угрозило би правну сигурност у тој области, сматра Транспарентост Србија и позива Владу да тај Предлог повуче из процедуре.

Транспарентост Србија позвала је Владу Србије да повуче из процедуре Предлог закона о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе о коме расправља Скупштина Србије, јер би, како истичу, његово усвајање угрозило правну сигурност у тој области.

"Евентуално усвајање предлога Законом о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе о коме расправља Скупштина додатно би угрозило правну сигурност у области у којој је већ настало мноштво проблема услед неспремности државних органа да обезбеде спровођење закона и једнакост грађана пред законом", наводи се у саопштењу Транспарентности Србија.

Овај Предлог закона, како се истиче, ствара услове да инвеститори упишу право власништва на бесправно изграђеним објекатима, под повољнијим условима од оних које су имали легални градитељи, али и на земљишту испод објеката које уопште није у њиховом власништву.

"Иако се с правом помиње да би одредбе овог закона донеле користи људима који су решавали своје основно стамбено питање закон би, такође, привилеговао и инвеститоре стамбено - пословних објеката", наглашава се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да иако проблем великог броја бесправно саграђених објеката свакако треба да се реши, то се нипошто не сме да се чини увођењем додатне правне несигурности.

"Предложени закон не представља правно ваљану солуцију овог проблема, јер садржи поједина решења која су већ оцењена као неуставна, приликом разматрања Закона о планирању и изградњи", наводи се у саопштењу.

Транспарентност Србија указала је и на проблематичност решења према којем би се упис својине могао вршити на основу потврде издате у месној заједници да је објекат подигнут пре 11. септембра 2009. године, што, с "обзиром да месне заједнице немају обавезу да воде такву евиденцију, отвара простор за корупцију приликом издавања таквих потврда".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи