Читај ми!

Дејановић: Охрабрити ЛГБТ заједницу

ЛГБТ заједница тражи поштовање закона и своја права и то треба охрабрити, рекла Славица Ђукић Дејановић.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић поручила је да треба охрабрити припаднике ЛГБТ популације да затраже од државе, појединаца и институција поштовање закона и њихових права.

"Комплексност овог друштвеног питања нису решила на једноставан начин ни многа развијенија друштва од наших, али то никако није оправдање и није прихватљиво да се овим питањем не бавимо, под изговором да има и важнијих тема", указала је министарка на семинару "Примери добре праксе обука здравствених и социјалних радника за рад са ЛГБТ особама у Палати "Србија".

Задатак државе је, како је додала, да штити подједнако све грађане, а испит зрелости друштва јесте управо квалитет живљења и степен заштите који имају угрожене, рањиве и мањинске групе.

Министарка је нагласила да проблем ЛГБТ популације неће нестати преко ноћи, да зато о томе треба отворено разговорати.

Ђукић Дејановић је подсетила да је о правима ЛГБТ заједнице донето неколико закона, међу њима је први био Закон о радиодифузији (2002. године), којим је дата обавеза Радиодифузној агенцији да спречи ширење говора мржње и због различитости сексуалне орјентације.

Потом су, како је додала, уследили усвајање Закон о раду 2005, који послодавцима забрањује дискриминацију на основу сексуалног опредељења, Закон о високом образовању, који такође гарантује једнака права без обзира на разлике.

"Донет је и Закон о младима 2011. године, који забрањује сваку врсту сексуалне дискриминације, а изменама и допунама омогућено је да држава сноси трошкове за операције промене пола", истакла је Ђукић Дејановић.

Министарка је подсетила и на истраживање које је спровела невладина организација Јуком, а према коме 80 одсто средњошколаца одобрава неку врсту насиља над припадницима ЛГБТ заједнице.

"Само 16 одсто сматра да пропадници ЛГБТ заједнице треба да имају иста права као и сви остали. Физичко насиље над истоплоним особама је порасло 30 одсто у односу на претходну годину", поручила је ђукић Дејановић.

Семинар организују Савет Европе и Канцеларија за људска и мањинска права, а у оквиру пројекта СЕ "Борба против дискриминације на основу сексуалне орјентације и родног идентитета".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи