Читај ми!

Редовном контролом против рака јајника

Гинеколошким прегледом једном годишње се може открити рак јајника и онда се може приступити његовом лечењу. Када се појаве симптоми, то значи да је болест већ узнапредовала и лечење није могуће, рекао је начелник дијагностичке и онколошке службе у Гинеколошко акушерској клиници "Народни фронт" Владимир Пажин.

Рак јајника је могуће излечити, једино уколико се открије на време, и зато треба ићи на превентивне прегледе, каже начелник дијагностичке и онколошке службе у Гинеколошко акушерској клиници "Народни фронт" Владимир Пажин.

Сваке године у Србији од карцинома јајника оболи 800 жена, а битку са болешћу изгуби 450. Владимир Пажин је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је рак јајника релативно незгодан карцином јер се тешко открива и када се симптоми појаве, онда је излечење немогуће.

"Симптом се јавља релативно касно и оно што је најважније, јесте да, треба ићи на превентивне гинеколошке прегледе. То је суштина за јавност и женску популациону групу. Сматрам да је довољно једном годишње урадити редовни контролни преглед", рекао је Пажин.

Према његовим речина, када се појаве симптоми онда је болест давно измакла контроли, али да ако се иде на гинеколошке прегледе једном годишње, у том међупериоду може да се посумња да постоји нешто озбиљно везано за јајнике.

"Онда гинеколог који лечи пацијенткињу може да је према свом стручном мишљењу упути а одговарајућа места, где би се проценила вероватноћа од таквог обољења и проценила даља дијагностика или лечење. То је суштина, ухватити рак у раној фази и онда спровести лечење", рекао је Пажин.

Према његовим речина, жене чији су блиски сродници оболели од ове болести спадају у ризичну групу.

"Они нису проблем, јер су упознате са целом том проблематиком и оне долазе на редовне контроле. Немогуће је направити скриниг за читаву популацију, јер болест за то није погодна", каже Пажин.

Када се у раној фази открије, карцином се на почетку лечи хируршким путем. Основа је да се тај тумор хируршки уклони, а онда се лечење наставља хемотерапијом, рекао је Пажин који је и председник Удружења за гинеколошку онкологију Србије.

"Дијагностичка доступност лечења је слаба. Неопходно је направити скриниг програм, што нигде у свету није успело, јер је немогуће дијагностиковати целу популацију, већ је све препуштено пацијенткињама", закључио је Владимир Пажин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи