Читај ми!

Самохрани очеви угрожена категорија

Од око 60.000 самохраних родитеља у Србији, трећину чине самохрани очеви. Пред законом су једнаки са самохраним мајкама. У стварности је, како кажу, другачије. Бесплатну правну помоћ коју нуде Центри за социјални рад, али и дечији додатак, самохрани родитељи могу да остваре само уколико испуне низ услова.

Петар Сабо већ је годинама самохрани отац. Има две ћерке, после развода са супругом, припала му је старија, док је млађој, која је остала код мајке, годинама плаћао алиментацију.

То је, каже, престао да чини кад је схватио да она новац не троши на дете. Судски, али пре свега јер је то дете желело, добио је старатељство и над другом ћерком, па са бившом супругом заменио улоге.

Сада је она морала да плаћа алиментацију, чак и да врати оне које је добијала. Уместо тога, престала је деци да се јавља.

"Све сам спорове добио, али то је само мртво слово на папиру и ништа се даље не дешава. Њој је одређена алиментација и повраћај алиментације што је присвајала и све је на томе", наводи Сабо.

Неплаћање алиментације је велики, али не и једини проблем самохраних родитеља, било да је у тој улози отац или мајка. Уз беспарицу, скоро увек иду и привикавање на нове обавезе, па неретко и депресија.

Председница Удружења самохраних родитеља Вера Тотић сматра да је самохраном оцу много теже, а прва мера коју би држава морала да донесе јесте да призна да постоје очеви.

"Друштво мора да схвати да су самохрани очеви категорија људи исто као самохране мајке и имају исте проблеме. То раздвајање и тај покушај да се анулирају мушкарци као самохрани родитељи је врло нефер и некоректно", истиче Тотићева.

У скоро 90 одсто случајева родитељи избегавају плаћање алиментације. Ресорно министарство верује да је пут решења проблема у ефикаснијем судству. Предлажу да се уведу посебни извршитељи који би натерали немарне родитеље да плаћају надокнаду детету, или да то буде услов да, примера ради, региструју ауто, изваде пасош и слично.

Драган Вулевић из Министарства рада, запошљавања и социјалне политике наводи да је све то још у фази дискусија са удружењима самохраних родитеља.

"Дискутујемо са аутономним женским центром који је и један од покретача свих тих иницијатива, и са тимом потпредседника владе за европска придруживања који би на неки начин тај систем учинио много ефикаснијим него што је до сада било", објашњава Вулевић.

Потпуно прецизних података нема, али према статистици надлежних, сваки трећи самохрани родитељ у Србији је отац. Већина не жели у удружења, или у било коју евиденцију.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи