Читај ми!

Нови вид трансплантације на ВМА

На ВМА први пут урађене трансплантације матичних ћелија коштане сржи донатора који нису у сродству са пацијентом. Такав вид трансплантације веома важан, јер одговарајућег даваоца у породици има тек сваки трећи пацијент.

Две трансплантације матичних ћелија коштане сржи од несродног даваоца недавно су урађене на Војно-медицинској академији. То је први пут да су донатори ћелија били странци, пријављени у Светском регистру давалаца коштане сржи, који има 20 милиона чланова.

У Стерилном блоку Одељења за трансплантацију коштане сржи Војно-медицинске академије опорављају се пацијенти којима је урађена трансплантација матичних ћелија.

Пресађивање коштане сржи било је неопходно, јер болују од акутне лимфобласне леукемије односно акутне мијелоидне леукемије. Нису имали одговарајуће доноре у породици, ни у српском регистру, али јесу у светском.

Начелница Одељења за трансплантацију коштане сржи Драгана Стаматовић истиче да тај облик лечења умањује могућност враћања болести.

"Болесник је пет недеља од трансплантације, болесница три и можемо рећи да је дошло до прихватања калема", каже Саматовић.

Одговарајућег даваоца у породици има тек сваки трећи пацијент. Тренутно на ВМА још двоје грађана чека на интервенцију, а процењује се да око 10 болесника у нашој земљи захтева лечење ћелијама од несродног даваоца.

Када Комисија процени да је то неопходно, лечење у иностранству финансира Фонд, али се неретко дешава и да пацијенти сами организују хуманитарне акције. Трансплантација код нас много је јефтинија.

"Значајно је због тога што ће ова трансплантација много мање да кошта - кошта нас само претраживање и допремање ћелија. Када нађемо даваоца у земљи, то је четири пута јефтиније", објашњава начелница Клинике за хематологију ВМА Љиљана Тукић.

Директорка Института за трасфузију Србије Снежана Јовановић Срзентић наводи да је приступ Светском регистру давалаца коштане сржи омогућио лакше проналажење одговарајућег несродног даваоца за наше пацијенте.

"Све смо то урадили уз велику подршку, Министартва, управе и медијског јавног сервиса, јер је информисање о мотивацуији неопходно", каже Јовановић Срзентић.

У Регистар давалаца коштане сржи може да се пријави свака здрава особа. Потребно је попунити пријавни лист и медицински упитник, и дати мали узорак крви за тестирање. А онда може да прође и неколико година, док вас не позову и замоле за даљу сарадњу. Вероватноћа да неко заиста буде давалац је мала. Међутим, за некога сте можда баш ви једина нада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи