Читај ми!

Психијатри убудуће и у дому здравља

Сви домови здравља имаће запосленог психијатра и стручни тим, како би се смањио број особа смештених у психијатаријским установама, рекла министарка Славица Ђукић Дејановић.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић рекла је да ће убудуће сви домови здравља у Србији имати запосленог психијатра, како би се смањио број особа са менталним сметњама који су смештени у психијатаријским установама.

"У кадровском плану, који ће бити завршен до 1. марта, планирано је да сваки дом здравља има психијатра и тим обучених људи, који ће особама са менталним сметњама по изласку из психијатријских установа моћи да обезбеде сигурност и праћење здравственог стања", рекла је министарка Дејановић на скупштинском одбору за људска и мањинска права и равноправност полова.

Министарка је навела да се у психијатријским установама годишње збрине око 6.000 пацијената и подсетила да у Србији има 46 стационарних психијатријских установа, четири специјалне болнице и 6.247 кревета намењених пацијентима са менталним сметњама.

Како каже, у нашој земљи има 950 психијатара који се брину о менталном здрављу нације, од чега је 336 запослено у Београду.

"Деинституцијализацијом смо предвидели да се број пријема у наредној години сведе са 6.000 на 5.200", наглашава Ђукић Дејановић.

Говорећи о тренутној доступности лекова овим пацијентима министарка је нагласила да се из здравственог буџета у Србији за ове пацијенте издваја најмање.

"У Србији се за лекове издваја 1,8 до 1,9 одсто од здравственог буџета, у Албанији је то 5 одсто, док је у Словенији 8 одсто", истиче Славица Ђукић Дејановић.

Министарка здравља је указала и на проблем да је све више азиланата смештено у психијатријским болницама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи