Читај ми!

Порушене зграде ружна успомена

Рушевине у улици Кнеза Милоша свакодневно подсећају на бомбардовање 1999. године, али и на неспремност надлежних да тај проблем реше. Зграда Генералштаба проглашена спомеником културе. Објекат некадашњег Савезног МУП-а продат пре 6 година, а још увек нису рашчишћене ни рушевине.

У улици Кнеза Милоша, једној од најстаријих и најлепших београдских улица, рушевине свакодневно подсећају на бомбардовање 1999. године, али и на неспремност надлежних да тај проблем реше.

Један од разлога што не може да се прода порушена зграда Генералштаба јесте тај што је проглашена спомеником културе. Зграда некадашњег Савезног МУП-а продата је још пре 6 година, а још нису рашчишћене ни рушевине.

Овај део Београда могао би да изгледа много лепше, али ту су још увек рушевине са рекламама. Поред ружне слике, грађане посебно забрињава опасност од њиховог обрушавања.

Како кажу, већ годинама гледају ово и чуди их зашто се још увек не мрда са мртве тачке. Оно што их највише плаши је то што је сигурност угрожена.

После више неуспелих тендера, зграда некадашњег Савезног МУП-а продата је 2007. године за око 30 милиона евра израелској компанији "Плаза центри".

Та компанија планирала је свечано отварање хотела и тржног центра на овом месту у децембру 2010. године.

Разлог зашто се још не гради јесте чекање на дозволу за изградњу.

"Проблем је Град Београд са својом администрацијом, прописима, изостанком транспарентности, што чини цео процес дугим и мукотрпним. Није лако добити дозволу за било какав пројекат, поготово не за овако велики пројекат", истиче генерални директор компаније "Плаза центри" Сагив Мегер.

Прво је проблем била висина објекта. Град Београд је тек 2009. године променио намену у Генералном урбанистичком плану из јавне у комерцијалну, а потом и израдио и Студију високих објеката.

"Могуће је, дакле, на овој локацији радити и објекте величине Београђанке која има 101 метар", истиче градски архитекта Дејан Васовић.

Једно од питања које треба решити јесте инфраструктура како би се избегао саобраћајни колапс због хиљада посетилаца који би, како се процењује, свакодневно долазили у хотел, тржне центре и пословни простор који ће се градити на том месту.

"У овом тренутку све је у рукама инвеститора. Чим они донесу одлуку да ли ће, у складу са саобраћајном студијом, урадити трећи прилаз за планирану квадратуру од око 60 хиљада квадратних метара или ће смањити површину коју желе да изграде и остати да користе само постојеће саобраћајне прилазе", објашњава Васовић.

Генерални директор компаније "Плаза центри" Сагив Мегер каже да је приступ кључна ствар и да та компанија не би градила нешто уколико би то било на штету пројекта.

"Приступ пројекту је кључна ствар и ми не бисмо градили нешто уколико би то било на штету пројекта. Ми и овако плаћамо значајну суму за накнаду за уређење градског грађевинског земљишта, те се то може искористити за инвестицију у саобраћајно решење за локацију", истиче Мегер.

По добијању дозволе, пројекат ће, каже инвеститор, бити завршен за око две године. Планирана инвестиција вредна је 150 милиона евра, а биће посла за две до две и по хиљаде људи.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару