Читај ми!

Родитељи се надају истини и правди

Породице погинулих гардиста, после одлуке Уставног суда, којом је наређено да се спроведе истрага против судије и вештака који су скривали истину и ометали истрагу, верују да је правда спора, али достижна. Надају се да ће доживети да коначно сазнају ко је одговоран за смрт њихове деце.

Одлуком Уставног суда којом је усвојена жалба породица страдалих гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића утврђено је да је повређено право на правично суђење и право на живот. То је први пут у домаћем правосуђу да су констатоване повреде права на живот.

Гардисти Драган Јаковљевић и Драган Миловановић изгубили су живот на стражи 2004. године. После седам година безуспешног трагања за истином, њихове породице поднеле су жалбу Уставном суду у октобру 2011. године.

Уставни суд је наложио Вишем јавном тужилаштву и Вишем суду у Београду да предузму све мере како би се преткривични поступак окончао у најкраћем року.

Јанко Јаковљевић, отац Драгана Јаковљевића, каже да је правда спора, али достижна.

"Ево то се и доказало. С обзиром на то да нам године раде своје, да смо у годинама, имамо неку вољу и снагу да ћемо доживети да видимо ко је тај што је повукао обарач да их побије", прича Јанко Јаковљевић.

Петар Миловановић, отац Дражена Миловановића, каже како се осам година боре. "Они нису ништа предузели. Увек ми, родитељи, само тражимо једну истину, да се нађе починилац и правда једна. Као што смо рекли, правда ће једном изаћи на видело", каже Миловановић.

Утврђено је и право подносилаца уставне жалбе на накнаду нематеријалне штете од по 5.000 евра.

Уставни суд је одлуком наредио надлежним органима да поступају по захтевима за спровођење истраге против судије и вештака који су скривали истину и ометали истрагу.

Правни заступник породица Јаковљевић и Миловановић Предраг Савић каже да ће прво  покушати да утврде која су кривична дела застарела против војних лица која нису предузимала мере заштите војне јединице.

"Такође ћемо погледати да ли има елемената за застаревање кривичних дела кршења закона од стране судија и тужилаца и за кривична дела несавесног рада појединих вештака", каже Савић.

У образложењу одлуке Уставног суда наводи се и да она има шири значај за заштиту уставности и законитости и људских права.

"Порука ове одлуке јесте да када се ослањамо на одлуке Суда у Стразбуру не идемо по правду у туђину, већ се ослањамо на сопствени правни поредак, јер су одлуке европског суда, које су овде биле основа за једно јако добро образложење, саставни део нашег поретка", каже Владимир Водинелић, професор Правног факултета Унион.

Војна истражна комисија закључила је, непосредно по погибији гардиста, да је реч о убиству и самоубиству, док је државна комисија оценила да је гардисте убила трећа особа.

Више јавно тужилаштво прихватило је налаз Државне комисије и форензичара Еф-Би-Ај-а да је гардисте убила трећа особа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи