Читај ми!

Ветеринарски инспектор незаконито смењен

Министарство пољопривреде незаконито сменило ветеринарског инспектора који је указивао да се пилеће месо из једне кланице без контроле продаје грађанима, утврдио Заштитник грађана Србије и навео да је кроз нелегалну кланицу прошло хиљаде пилића без уверења о здравственом стању.

Заштитник грађана Србије утврдио је да је Министарство пољопривреде "годинама игнорисало, ућуткивало и незаконито сменило" ветеринарског инспектора који је указивао да се пилеће месо из једне кланице без одговарајуће контроле продаје грађанима.

У саопштењу Заштитника грађана каже се да је шеф одсека републичке ветеринарске инспекције М.Ц. открио и документовао нелегалну кланицу кроз коју је прошло хиљаде пилића без уверења о здравственом стању, без доказа о вакцинисању и без прегледа меса и органа након клања, а да се то месо упркос томе нашло у продаји.

"Упркос томе што је месо прогласио неисправним за људску употребу, оно се ипак нашло у продаји, а М.Ц. је поднео кривичне пријаве против својих колега и шефова у министарству, али и прерађивача и трговаца у чијим радњама је месо завршило", указао је заштитник грађана.

Инспектор је, како је наведено, установио и незакониту наплату такси за уверења о здравственом стању животиња и открио дупле рачуне и присвајање новца у ветеринарским станицама. Сточарима су, како је указао заштитник грађана, наплаћиване таксе и до осам пута веће од прописаних.

М.Ц. је од ресорног министарства у два наврата, 2011. године, тражио да спречи незаконит утицај на његов рад и заштити самосталност инспекцијске функције, али заштиту није добио, већ је два пута незаконито разрешен са места шефа одсека републичке ветеринарске инспекције.

"Незаконитост оба решења о смени оба пута је утврдила жалбена комисија владе. Ипак, М.Ц. ни после више од годину дана од последње одлуке те комисије није враћен на своје радно место, иако му је у међувремену и Агенција за борбу против корупције дала статус заштићеног узбуњивача", указао је заштитник грађана.

Заштитник грађана је затражио да М.Ц. буде враћен на претходно или постављен на више руководеће радно место, као и да министар пољопривреде утврди одговорност унутар свог министарства, посебно у Управи за ветерину и Републичкој ветеринарској инспекцији, као и да против одговорних предузме најоштрије мере.

Републички омбудсман је, сматрајући случај смењеног ветеринарског инспектора тешким и илустративним за проблеме у раду инспекцијских служби, о томе обавестио и ресорни одбор Народне скупштине и Владу Србије.

Документе о том случају заштитник грађана је проследио и полицији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи