Читај ми!

Ни стаж, ни оверена књижица

Чак 55 хиљада предузећа не плаћа доприносе запосленима. Пензиони и здравствени фонд на губитку 200 милијарди динара. Како је у више од 80 одсто случајева реч о ликвидираним или фирмама у стечају, дуг је немогуће наплатити.

Неплаћање пореза и доприноса у Србији свакодневна је пракса. Само прошле године дуговања предузећа пензијском и здравственом фонду достигла су 200 милијарди динара. Како се у више од 80 одсто случајева ради о ликвидираним или фирмама у стечају, дуг је немогуће наплатити.

Од четири године колико је радила код приватника, Ратки се пола стажа не рачуна. Већ две године нема ни оверену здравствену књижицу.

Ратка каже да не може отићи код лекара на преглед. Битно јој је да стаж буде повезан и да кад оде у пензију не шета од шалтера до шалтера и од фирме до фирме да би завршила са  папирологијом.  

Раткин послодавац само је један од 55 хиљада у Србији који не измирује своје обавезе према запосленима, али ни према држави.

Само у прошлој години предузећа су остала дужна за пензионо и инвалидско осигурање више од 100 милијарди, а за здравствено скоро 90 милијарди.

Проблем је, кажу у Пореској управи, што је велики део тих дуговања ненаплатив, јер је реч о предузећима која су ликвидрана, или су у стечају и реструктурирању.

Рада Костић, помоћник директора за наплату каже да велике пробелем ствара тај период за који не могу да врше принудну наплату, а то онда користе сама руководства тих предузећа.

"У свим другим случајевима покрећу се поступци и редовне и принудне наплате, блокаде рачуна, продаја имовине", каже Костићева.

Пореска управа је 2012. године поднела око 500 кривичних и тако наплатила око три милијарде динара. Прекршајне пријаве, којих је прошле године било је више од 25.000 решавали су прекршајни судови, а од ове године то ће радити Пореска управа.

Ради ефикасније наплате, од јула контролу обављају и банке и достављају податке порезницима.

"Подаци стижу у Управу, у сектор за контролу и они предузимају мере по томе што да имају информацију па да одмах позивају обвезника, а што да се шаље, ако је већи износ, теренска контрола у само предузеће да изврши контролу, али јесте неки сигнал да се ту нешто догађа", каже Рада Костић. 

Правна лица, међутим, нису законски огранична колико рачуна моге да отворе на име фирме, па је неколико рачуна у више од 30 банака, колико их има у Србији, тешко контролисати, кажу у Пореској управи.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи