Читај ми!

Малишани траже нову породицу

Педесетак деце са сметњама у развоју чека нову хранитељску породицу. Центру за породични смештај позива породице да постану хранитељи. Од пре три године хранитељи пролазе посебне програме обуке, а до сада је обучено око 370 породица.

У београдском Центру за породични смештај позивају породице које желе да постану хранитељи, да се одазову и преузму бригу о деци са сметњама у развоју. Нову породицу чека педесетак малишана, који су тренутно у домовима за децу без родитељског старања.

Од пре три године хранитељи пролазе посебне програме обуке за бригу о деци са сметњама у развоју. Некада то није био случај, па су се хранитељи, поред помоћи стручњака, коју су добијали када се појави проблем, углавном ослањали на сопствене вештине и знања.

Честа питања и дилеме су, кажу едукатори, да ли ће се снаћи и по чему се разликује одгајање таквог детета од бриге о здравом детету. Оно што, поред осталог науче, јесте и то да је брига о таквој деци представља изазов, али и задовољство.

Психолог и едукатор Тамара Борисављевић каже да некада људи сматрају да када дете са сметњама у развоју уђе у породицу, унесе и тугу.

"Желимо да им покажемо да та деца уносе радост управо због своје отворености и искрености онога што они могу да понуде", наглашава Борисављевићева.

Кроз обуку је до сада прошло око 370 породица у Србији.

Директорка Центра за породични смештај и усвојење Добрила Грујић има веома позитивна искуства, јер, каже, када се одлуче да прихвате дете, онда не одустају.

"Имамо честе ситуације да хранитељи страхују да та деца не оду из њихове породице, па се боре да што боље одговоре њиховим потребама, желећи да стално дуготрајно остану са њима", каже Грујићева.

Од следеће недеље, почиње обука још четрдесетак породица, али то није довољно. Само у Београду, педесетак малишана, са лакшим сметњама у развоју, чека нову породицу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи