Читај ми!

Контрола од амбара до амбара

Присуство афлатоксина је најлакше утврдити у млеку, а остале намирнице животињског порекла су мање угрожене, рекао је Жељко Брозовић из Привредне коморе Србије. Aфлатоксин, који потиче из зараженог кукуруза, могуће спречити теренском контролом фармера и њиховом едукацијо, указао је Брозовић.

Код млека је најлакше утврдити присуство афлатоксина из сточне хране, односно кукуруза, док су остале намирнице животињског порекла, као што су месо или јаја, мање угрожене, каже секретар Удружења за пољопривреду Привредне коморе Србије Жељко Брозовић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Брозовић је указао да је појаву афлатоксина у храни, који потиче из зараженог кукуруза, могуће спречити теренском контролом фармера и њиховом едукацијом.

Међутим, каже да је то тешко изводљиво, јер у Србији постоји 637.000 пољопривредних газдинстава, од чега су 628.000 индивидуални произвођачи.

"Кукуруз после жетве није могао бити стављен у силосе који су били припремљени за тај заражени кукуруз. Напрасно, десило се то да су људи у својим приватним мешаонама производили храну која је завршила у сточном говедарству, односно у млеку", објаснио је Брозовић.

На питање да ли су, осим млека, афлатоксином из сточне хране заражени и остали производи животињског порекла, као што су месо или јаја, Брозовић је рекао да је млеко највише угрожено дејству ове токсичне материје.

"Може се рећи да је млеко окидач и да је прво на први листи намирница животињског порекла где се може утврдити присуство афлатоксина. По некој логици и у осталим намирницима могу да се нађу токсичне материје, али далеко мање", рекао је Брозовић.

Према његовим речима, за контролу рода кукуруза задужене су разне лабораторије, а да се такве ситуације могу спречити теренским радом, едукацијом пољопривредника, и усаглашавањем активности пољопривредне и ветеринарске инспекције. 

"Постоје разни апсорбенти за смањење количине афлатоксина у млеку. Уколико се престане са давањем контаминиране хране кравама музарама, за неколико дана млеко постоје апсолутно безбедно", рекао је Брозовић.

"До 2011. године имали смо дозовљену ниво афлатоксина од 0,5, сада је то 0,05. Покушавали смо да сазнамо да ли је било неких случајева тровања у том периоду када је био виши ниво, и нисмо успели да сазнамо. Ствара се зубњеност међу грађанима, али, верујте, млеко је исправно", оценио је Брозовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи