Читај ми!

Лична карта на мети криминалаца

Јован Николић из Смедерева је нова жртва крађе идентитета у Србији. Неко је направио копију његове личне карте и поставио га за директора два предузећа. Фирме су имале вишемилионске послове у шпедицији, али и вишемилионске дугове.

У Србији још један случај крађе идентитета. Овога пута жртва је Смедеревац Јован Николић. Неко је направио копију његове личне карте и поставио га за директора два предузећа која имају вишемилионске послове у шпедицији, али и вишемилионске дугове.

Јован Николић је бравар, без посла. Да је прекфалификован у директора фирми "Траншпед логистик" и "Новолајн" сазнао је када му је стигла пресуда да плати казну од 10.000 динара због царинског прекршаја.

Није добио ново радно место већ му је украден идентитет. Тако је неко, на његово име основао фирму, склапао послове, и задуживао се на основу готово идентичне личне карте.

"Десет година траје његова лична карта, моја лична карта је трајна, друго овај печат доле што треба да буде Смедерево је београдски. Треба да буде смедеревски и ту је разлика, и треће разлика је у серијском броју", каже Јован Николић.

Испоставило се да ово није јефтина превара. Жртва крађе идентитата Јован Николић терети се за вишемилионске дугове. Због њих за месец и по дана мора да се појави пред привредним судом у Београду. У полицији је добио одговор да мора да чека, али не и колико дуго.

"Ја немам времена више да чекам, То су милионски дугови, то нису дугови пет, шест хиљада, шта ја знам педест, сто хиљада, то су милионски дугови".

Упркос доказима које је доставио Агенцији за привредне регистре, и даље се води као власник две фирме. Објашњење Агенције је да у њиховој надлежности није да утврђују да ли је идентитет особе која отвара фирму лажан. То је, кажу, посао суда.

"Тек по доношењу такве судске одлуке регистарски орган може променити своје одлуке. Не може мењати податке сада због приче једних или других регистарских органа због правне сигурности свих грађана", објашњава Јованка Атанацковић из Агенција за привредне регистре.

Помоћ обећава Повереник за заштиту података о личности Родољуб Шабић који опомиње грађане да буду опрезни са личним докуметима и истиче да се у случају Јована Николића ради о класичном фалсификату и тешком кривичном делу, где је сигурно учествовало неко службено лице.

"Ајде да то буде повод да се сви сетимо како се односимо према својим докуметима. Сетите се само на колико сте места посејали фотокопију своје личне карте. Ви и свако од нас. Траже их на сваком месту без оправданог разлога, а то омогућава да се овакве ствари дешавају", указује Шабић.

Пре Јована Николића, чији је идентитет украден, као власник два предузећа у Агенцији за привредне регистре водио се Мирољуб Јаковљевић, чије се име помињало у многим аферама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи