Читај ми!

Дан деце оболеле од рака

Рано откривање болести, већа шанса за излечење, порука Србије на Дан деце оболеле од рака. Сваке године од рака оболи 350 деце у Србији.

У Србији сваке године од рака оболи 350 деце. У свету годишње та дијагноза се упостави код више од 160 хиљада деце, док око 90 хиљада умре. Међународни дан деце оболеле од малигних болести и у Србији се обележава са поруком да рана дијагноза, нега и лечење, обезбеђују већу шансу за преживљавање.

Једна од установа у којој се лече мали пацијенти јесте и Институт за онкологију и радиологију Србије, где се годишње збрине око стотину малишана.  

Лечење је дуготрајан процес који траје од неколико месеци до неколико година, рекла је гостујући у Дневнику РТС-а, начелница дечјег одељења Лејла Париповић.

Према њеним речима, на Институту се лече деца оболела од солидних тумора, првенствено тумора централног нервног система, тумора мозга, коштаних тумора и осталих мекоткивних саркома.

Париповићева каже да се у лечењу деце прате медицински трендови и да је оно на светском и европском нивоу.

"Наши лекари одлазе сваке године на конгресе, користимо светске протоколе у лечењу онколошких пацијената", рекла је Париповићева.

Ипак, према њеним речима, Институту је потребан већи број лекара, јер је лечење деце веома одговорно, с обзиром на то да је реч о врло специфичним облицима лечења.  

Указује да на Инстититуту за онкологију и радиологију раде шест лекара, три педијатра и један радиолог, што, како каже, није довољно.

На Дан деце оболеле од рака поручује да је рак код деце потенцијално излечива болест, наводећи да је проценат излечења између 50 и 60 одсто.

Истиче да би држава, поред помоћи коју сада пружа, могла да пружи више у набавци лекова који се користе у свету, а којих код нас још увек нема. 

Ове године, сва удружења родитеља деце оболеле од рака своја деловања усмериће ка едукацији. Сви треба да научимо да препознамо ране симптоме, јер рано откривену болест можемо да победимо.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи