Читај ми!

Амнестија ослобађа и затворе

Тренутно више од 10.000 осуђеника издржава казну у затворима у Србији, док је укупан капацитет затвора 7.500 места. Закон о амнестији могао би бар делимично да реши проблем. Тако у затвору у Сремској Митровици казну служи више од 2.000 осуђеника, док је капацитет затвора 1.800 места, а амнестијом је ослобођено 276 затвореника.

У затворима у Србији, чији је капацитет око седам и по хиљада места, тренутно казну издржава више од десет хиљада осуђеника. Закон о амнестији, који је усвојен у новембру, могао би бар делимично да реши проблем.

У највећем српском затвору, у Сремској Митровици, који има 1.800 места, казну служи више од 2.000 осуђеника. До сада је амнестијом ослобођено 276 затвореника, а још толико ће их изаћи до краја године. Превремени отпуст поправља стање, кажу надлежни, али не решава проблем.

Управник КПЗ-а Сремска Митровица Марко Секулић каже да та установа настоји да омогући осуђеницима да уживају сва права, осим, наравно, слободе.

"Значи, омогућујемо им да раде, да се баве разним активностима и да се на неки начин оспособе да би били спремни после издржане казне", објашњава Секулић.

По активностима које нуди, готово да личи на образовну установу, има ликовну, музичку, а ускоро и глумачку секцију, новинарске радионице, резбарење.

Један од осуђеника каже да се неки баве спортом, неки читају, док се неки баве прављењем различитих предмета.

Имају могућност да заврше основну и средњу школу и да савладају занатске вештине. Тако одржавају радне навике, стичу нове, а неки добијају и плату.

Начелник за третман КПЗ-а Марија Кузмановић објашњава да су осуђеници ангажовани у дрвном погону, металском погону.

"Кад распишемо конкурс за радно ангажовање осуђених лица јави се изузетно велики број осуђених лица. На једно радно место конкурише и по 20, 30 осуђеника", каже Кузмановићева.

Враћање реалном животу, по изласку из затвора, није лако, а неспремност друштва да их прихвати то додатно отежава.

"После девет година овде, искрено, не знам. Најискреније, посао немам, ништа ме не чека, шта ћу да радим немам појма. Где ћу – само то знам – кући", каже један од осуђеника.

Одбачени на слободи, често се врате криминалу, па се 70 одсто њих поново нађе иза решетака. Управо амнестија, осим што растерећује затворе, друга је шанса дата осуђеницима.

Од 29 затвора, колико их има у Србији, из КПЗ "Сремска Митровица" по ступању Закона о амнестији на снагу изашло је највише осуђеника. Амнестијом је обухваћено око 4.000 особа, а до данас су на слободу изашла 1.083 осуђеника.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи