Читај ми!

Све више корисника социјалне помоћи

Већи број људи сада може да оствари право на социјалну помоћ, чији је износ од 7.200 динара за појединца до 30.000 динара за вишечлане породице. Циљ такве помоћи је да помогне људима у невољи, али не и да то доживотно буде њихово једино примање, кажу у ресорном министарству.

Нови Закон о социјалној заштити омогућио је већем броју људи да остваре право на такву врсту помоћи. Помоћ je од 7.200 динара за појединца до 30.000 динара за вишечлане породице, а два пута годишње усклађује се са индексом потрошачких цена. Међутим, поставља се питање како живети од социјалне помоћи.

Једини приход Виолете Лисић из Качарева је 7.000 динара социјалне помоћи, од које живе она, син и муж. Сви су радно способни, али, каже, посла нема. Виолета прича како струју и воду не може редовно да плаћа.

Број корисника социјалне помоћи, повећан је безмало за 300.000, од 2006. године. Ипак, међу старима их је 11 oдсто мање - око 10.000.

Надежда Сатарић из организације "Амити" каже да је на жалост нови закон регулисао да стари, да би остварили право на новчану социјалну помоћ, они који су најсиромашнији, морају да утуже своје сроднике.

"Посебно је индикативно да из сеоских средина, где је сиромаштво највеће, само три посто међу корисницима социјалне помоћи су стари. Иначе, из села је свега 13 посто међу корисницима", каже Надежда Сатарић.

Маја Стојановић из Грађанских иницијатива каже да је повећан број корисника и у 2012. и у 2013. години, баш зато што је закон проширио број корисника социјалне застите.

"Ми сада имамо немогућност да се тај закон имплементира због недоношења подзаконских аката, а са друге стране због недовољно издвајања из буџета републике Србије", каже Стојановићева.

У ресорном министарству подсећају да је буџет формиран у тренутку када је земља била на корак од грчког сценарија. У таквој ситуацији, кажу, за сиромашне је обезбеђено од пет до седам одсто више новца.

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Драги Видојевић каже да буџет формиран према расположивим могућностима

"Ја се надам да ћемо моћи да евентуалне недостатке и пропусте коригујемо већ крајем године када се буде вршила ревизија буџета", каже Видојевић.

Ранка Савић из Одбора за рад, социјална питања и смањење сиромаштва сматра да је потребно на томе радити непрекидно.

"Потребно је стално упозоравати, анимирати јавност, инсистирати од државе да све ове рањиве групе не препусти саме себи, већ једноставно да да све од себе да оне буду под већом бригом државе", рекла је Савић.

Циљ социјалне помоћи је да помогне људима у невољи, али не и да то доживотно буде њихово једино примање, кажу у ресорном министарству, подсећајући да трећину прималаца чине радно способни између 30 и 40 годна живота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи