Читај ми!

Мање "илегалаца" у домовима

Установа Студентски центар Београд ове академске године пооштрила је надзор у студентским домовима. После десетодневне контроле, пронађено је 13 студената који нису имали право на смештај у дому. Препродаја места је последњих година знатно смањена. Надлежни кажу да ће бити још акција током године.

Продаја места у студентским домовима је појава која је поприлично стара, кажу управници домова. Најизраженија је била у време економске кризе деведесетих година, када је постојала и категорија такозваних легалних илегалаца - тачно се знало ко је у дому илегалац.

Данас се против продаје места и илегалаца у домовима боре на различите начине.

Управник Студентског дома "Лола" Раде Митрић каже да је портирска служба врши проверу студената очитавањем картица када плаћају станарине.

Према његовим речима, сваки станар мора лично да дође да плати станарину.

"Управници и референти са својим сарадницима редовно обилазе собе, проверавају одржавање собе, а тада се уједно изврши и провера ко станује у студентским собама", истиче Митрић.

Студенти потврђују да постоји продаја и препродаја места. А у управо завршеној десетодневној контроли у "Студентском граду" и "Четвртом априлу", пронађено је тринаесторо студената који нису имали право на дом.

Председник студентске службе дома "Лола" Звјездана Милачев каже да се цене крећу од 150 до 400 евра.

"Студенти који живе у становима конкуришу за студентски дом за место чисто да би продали неком ето место. У овом студентском дому тога нема, углавном се то дешава у домовима са већим смештајним капацитетима", објашњава Звјездана Милачев.

Студент Технолошко металуршког факултета Љубиша Радишић каже да он лично познаје неколико студената који су покушали да купе место.


Студент Учитељског факултета УБ Горан Анђелић наводи да преко студентских сајтова чује да долази до стуентске размене.

"Мислим да то није коректно према студентима који су остварили свој успех и који су заслужили да добију место у Дому", додаје Анђелић.

До децембра, кажу у Установи студентски центар, 270 места враћено је служби смештаја, па факултетима. Уследила је још једна провера, а 103 студената писало је изјаве о томе како су купили места.

Њихова судбина ускоро би требало да буде позната - или ће остати у дому и плаћати економску цену или ће изгибити место. За оне за које се утврди да су продали место казна се зна - они више током студија не могу да конкуришу за смештај.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи