Читај ми!

Донација Јапана Дому здравља у Осечини

Влада Јапана донирала Дому здравља Осечина амбулантно возило и опрему вредну 70.000 евра захваљујући којој ће 13.000 житеља те општине моћи,на време да добије хитну и основну медицинску помоћ.

Дому здравља Осечина Влада Јапана донирала је амбулантно возило и опрему вредну 70.000 евра захваљујући којој ће 13.000 житеља те општине, када им затреба, моћи, на време да добије хитну и основну медицинску помоћ.

Уговор о донацији потписали су у Влади Србије амбасадор Јапана у Србији Тошио Цунозак, коме мандат истиче за седам дана, и директор те здравствене установе Душан Миловановић. Миловановић је изразио задовољство донацијом Јапана јер ће она побољшати квалитет здравствених услуга и убрзати дијагностику.

"Од када смо се, пре две године, одвојили од Здравственог центра Ваљево, суочили смо се са проблемом - нисмо могли да испунимо свој основни задатак и помогнемо болесном народу, већ су људи били приморани да на основне дијагностичке прегледе иду у Ваљево", навео је Миловановић.

Донација садржи амбулантно возило са пратећом медицинском опремом, хематолошки анализатор, колпоскоп, пет стерилизатора и аутоклав, а то је како је рекао Миловановић помоћ од које ће највећу корист имати болестан човек.

Цунозаки је рекао да амбасада Јапана у Београду годишње прими више од 250 молби за донације из разних установа, али да је, на жалост, због ограниченог буџета у могућности да помогне само 10 пројеката.

"Чуо сам да здравствено особље у Дому здравља Осечина има тешкоће у пружању хитне медицинске помоћи, јер возила нису адекватно опремљена за хитне интервенције као и да им недостаје основна дијагностичка опрема", рекао је Цунозаки.

Потписивању уговора присуствовала је и министарка здравља Славица Ђукић Дејановић која је захвалила влади и народу Јапана на помоћи Србији која је од 1999. године износила 460 милиона динара.

"Амбасада Јапана показала је праву селективност у одабиру донација и помоћи тамо где је најпотребнија - малим општинама и удаљеним селима", казала је министарка.

Министарка је подсетила да је Влада Јапана помогла и опремање четири клиничка центра у Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу.

"Веома су нам помогли и у реализацији Скрининг програма за рано откривање карцинома дојке, набавком два дигитална и 30 аналогних мамографа, као и едукацијом лекара у Јапану", рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи