Читај ми!

Глас против говора мржње на интернету

Србија се прикључила кампањи за борбу против говора мржње на интернету. То је важно јер су нетолеранција, расизам и национализам веома распрострањени међу младима у земљи, указује шефица мисије Савета Европе у Београду Антје Ротемунд.

У Србији су нетолеранција, расизам и национализам веома распрострањени међу младима и зато је важно што је Србија једна од 13 европских земаља које учествују у кампањи за борбу против говора мржње на интернету, рекла је шефица мисије Савета Европе Антје Ротемунд.

"На мети говора мржње су стварни људи и он изазива стварне трагедије. Наш циљ је да укажемо шта је говор мржње, одакле долази и како га зауставити", указала је Ротемунд на конференцији за новинаре у Београду, поводом обележавања Међународног дана безбедног интернета и покретања "Националне кампање за борбу против говора мржње на интернету".

Генерални директорат за демократију Савета Европе покренуо је глобалну кампању за борбу против говора мржње на интернету, а идеја је дошла од младих из Саветодавног одбора о младима у Савету Европе.

Ротемунд истиче да су управо млади и најенергичнија снага за борбу против говора мржње, а да ће циљне групе кампање бити и они који шире мржњу, али и "жртве говора мржње које су често излоловане у свом болу".

Када је реч о механизму за спречавање говора мржње, она наводи да треба вршити надзор у томе да технолошки напредак иде заједно са очувањем људских права, а стратегија управљања интернетом Савет Европе, према њеним речима, наглашава и одговорност државних и локалних органа, медија, и свих других јавних фактора.

Ненад Боровчанин, државни секретар у Министарству омладине и спорта, које је покренуло формирање српског Националног комитета кампање, каже да су млади широм Европе сами као проблем препознали говор мржње на интернету, који је још увек релативно нов и зато нису развијени механизми превенције.

"Министарство не жели само да заустави говор мржње, већ и да подстакне да се на интернету шире говори љубави и толеранције. Какве односе између себе успоставе млади, такво ће нам бити друштво у будућности... Желимо друштво без ожиљака, у коме људи неће морати да се опорављају од детињства и младости", поручује Боровчанин.

На састанке "на слепо" пристаје 11 одсто деце 

Биљана Лајовић, координаторка Јединице за превенцију насиља у Министарству просвете, представила је резултате истраживања из новембра прошле године које је показало да више од 90 одсто младих у Србији има мобилни телефон са приступом интернету, а око 24 одсто ученика је имало искуство узнемиравања путем мобилног телефона или интернета.

Студија, спроведена на узорку од 3.784 ученика основних и средњих школа, 1.349 наставника и 2.031 родитеља, показало је и да је 11 одсто деце прихватило да изађе од једног до пет пута на састанак са неким кога никад није видело и о коме скоро ништа не зна.

Лајовић је указала да то значи да на нивоу просечног одељења од 30 ђака, бар двоје њих довело себе у ризик излазећи са непознатом особом.

Глобална кампања борбе против говора мржње на интернету биће лансирана 21. марта у Стразбуру, када ће и у Београду званично почети, а трајаће до јула 2014.

У кампањи у Србији учествује и осам националних омладинских организација, које ће пружити подршку Министарству омладине и спорта, међу којима су и Удружење за младе Србије, Цивилнет, Либеро, Европски омладински центар, Омладина Палилуле и други.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи