Не желе азиланте за комшије

Мештани села Врачевић код Лајковца траже да се из тог места иселе азиланти, у супротном, најављују протесте. Да је већина мештана против азиланата у њиховом селу, показује и петиција коју је, како наводе у месној заједници, потписало 250 домаћинстава.

Изнајмљивањем приватне куће у селу Врачевићу код Лајковца, у коју је пре десетак дана смештено 70 азиланата, требало је да почне решавање проблема капацитета Центра за азиланте у суседном селу Боговађи.

Међутим, Општинско веће Лајковца подржало је одлуку месне заједнице Врачевић, да се азиланти иселе најкасније до 8. фебруара. Неки мештани у супротном најављују протесте. У међувремену, из куће је у други смештај већ исељено 30 азиланата.

Углавном млади људи из Авганистана, Сирије, Сомалије, кажу да у селу немају проблема осим што су пре неколико дана на кућу бачене каменице.

"Сви смо спавали, нисам чуо кад је поломљено стакло, али многи су се пробудили", каже Жамас Лами из Палестине.

"Можда је то био неко пијан, неки мештанин, не знамо, никог нисмо видели", каже Насер Хан из Пакистана.

Власник објекта, један је од десетак мештана који своје куће нуде у закуп, за смештај азиланата по цени од 50 евра по кревету месечно.

Драгић Стојковић, власник куће каже да има више он проблеме него што имају азиланти и да је имао неке дојаве преко телефона пријатеља да бити пребијени.

Да је већина мештана против азиланата у њиховом селу, показује и петиција коју је, како наводе у месној заједници, потписало 250 домаћинстава.

"Овде ће насилно бити нарушена демографска структура становништва, ми ћемо постати азиланти а не они", тврди један мештатнин Врачевића, док каже да они нису правили никакве глупости, никога дирали нити злостављали. 

"Ми тражимо да радимо поштено земљу као и досад што смо радили, да продајемо млеко продајемо свиње и да живимо овде да нас нико не дира и узнемирава", каже тречи мештатнин Врачевића.

У Месној заједници наводе да не желе азиланте за комшије.

Зоран Драгићевић из Месне заједнице Врачевић каже да је најружнији догађај био што су довели људе без ичијег обавештења, савета Месне заједнице, грађана Месне заједнице и без едукације, јер како каже, људи су без папира и званичног лекарског прегледа.

Иван Гергинов из Комесаријата за избеглице и миграције каже да је на њихов захтев Влада Србије донела одлуку којом се Комесаријату за избеглице и миграције дозвољава да ангажују стамбене објекте физичких лица.

"Наша комисија је обишла све који су се пријавили да би изнајмили тај смештај и објекат у коме се сада налази прихватилиште, то је једно решење којем смо ми прибегли јер је на моменте од 50 до 250 људи живело у шуми", каже Гергинов.

Иначе, Центар у Боговађи има 150 места а тренутно у њему борави 225 азиланата.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи