Читај ми!

Цуцић: Људима није место у шуми

Азиланти смештени у Врачевићу код Лајковца су у пролазу и не траже свој рај у том селу, рекао за РТС комесар за избеглице Владимир Цуцић. Сматрамо да људима није место у шуми, истиче Цуцић додајући да је преко два милиона наших земљака негде, а да их нико није оставио у шуми нити их гађао камењем.

Комесар за избеглице Владимир Цуцић рекао је, коментаришући најаве протеста мештана Врачевића код Лајковца који траже да се из тог места иселе азиланти, да га је стид да било ко може да расељава било кога и како каже, било којом врстом ултиматума.

"Шта је следећи корак, раселићу комшију зато што нема деце, а другог ћу раселити зато што има много деце, једна ксенофобија која је непримерена Србији", рекао је Цуцућ гостујући Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, углавном млади људи у Врачевићу су у пролазу и не траже свој "рај нити су видели да је Врачевић место због кога су побегли одакле су кренули".

"На свом путу кроз цео свој век они ће причати како су их дочекали у Србији. Нама је да бирамо да ли смо их дочекали хлебом или камењем, очигледно да се неко потрудио да између свих ружних вести о Србији оде и ова овако", каже комесар за избеглице.

Говорећи о томе шта ће Комесаријат предузети, с обзиром на то да захтеве мештана Месне заједнице подржало и Општинско веће Лајковца, Цуцић каже да би волео да се одлука Општинског већа размотри на другачији начин.

"Чињеница да су ти момци ту је резултат тога што су они морали и обијали бар неких 20 викендица  у којим а ништа нису дирали, само су се склонили у време када је било минус пет. Имали смо избор или да имамо три-четири мртва човека или да нађемо смештај на начин на који смо га нашли, јавним позивом, обавештавањем", каже Цуцић.

Једна група је већ пресељена у Бању Ковиљачу, а Комесаријат ће се потрудити да нађе још таквих алтернативних смештаја.

"Сматрамо да људима није место у шуми, а преко два милиона наших земљака је негде, па их нико није оставио у шуми и нико их није гађао камењем", истиче Цуцић.  

Епидемиолози, који су посетили објекте у којима су смештени азиланти, тврде да ваљевски Завод за јавно здравље није имао пријаву Комесаријата да су азиланти смештени у приватним кућама.

"У моменту када смо то урадили ми смо обавестили Општинско веће, замолили смо општинску комуналну организацију да направи адекватне мокре чворове, све те трошкове сносио би комесаријат, да не бисмо због тог народа како на селу али и због азиланата довели у питање здравље", каже Цуцић.

Према његовим речима, реакција је била да су мештани забранили да комуналци дођу и крену да раде и створе адекватан здравствени амбијент.

Говорећи о трајном решењу проблема азиланта у Србији и касарни која је била идеја, Цуцић каже да су сви војни објекти напуштени по неколико година и да је постојећа инфраструктура у њима врло лошег квалитета.

"У интензивним разговорима смо са МУП-ом, министарствима одбране и финансија да обезбедимо потребна средства да би Србија коначно добила адекватан објекат којим би се решили не само ови него и сви други проблеми који постоје", каже Цуцић.  

Цуцић је захвалио становницима Боговађе који су више од годину дана показали да Србија има другачији лик од овога.

"Кућа у Врачевићу где су смештени азиланти је каменована зарад чињенице 'зашто ја да не добијем, а да неко други добије паре'", рекао је Цуцић.

Никад нисмо имали образованију структуру која је тамо смештена, каже Цуцић, додајући да је реч о фармацеутима, машинским инжењерима.

"И уместо да се тих неколико дана колико се задржавају потрудимо да слика која ће отићи из Србије у свет буде другачија ми смо се потрудили супротно, износићемо тракоре, радићемо свашта, што није добро да Србија има чак и наговештај таквог понашања", закључио је Цуцић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи