Читај ми!

Радо Србин у ћате иде

Трећина запослених у Србији ради у јавном сектору, што је жеља и половине незапослених. Како показују најновија истраживања, рад у државном предузећу пожељан је и у земљама региона. Број запослених у јавном сектору Балкану три пута већи него у европским земљама.

У Србији сваки трећи запослени ради у јавном сектору, а то је жеља и готово сваког другог који тражи посао. Државни посао атрактиван је и у земљама региона, показују најновија истраживања.

Према истраживању УНДП-а у Црној Гори, већина грађана радије би се запослила у јавном сектору за мању плату, него у приватном за већу. Девет од 10 њих верује да су за успех потребне добре везе. Привредници кажу да су огорчени.

"Шокантно и врло депримирајуће. Ми не можемо изаћи из кризе ако млади људи буду тежили да раде за много мање паре у државној служби, а да имају неку сигурност. Мислим да је то највећи шамар оваквом систему образовања у Црној Гори", каже привредник из Црне Горе Жељко Видаковић.

Испоставило се, међутим, да то није црногорски, већ балкански манир. Државни посао сања готово 40 одсто незапослених у Србији и 37 одсто у Хрватској, подаци су сајтова за запошљавање. У време кризе многи се, због сигурности, окрећу држави, иако се државе у региону нису показале као ефикасан послодавац.

Слободан Цвејић са Филозофског факултета напомиње да се грађани константно задужују узимајући кредите, а да се добар део тог новца прелива у јавну потрошњу.

"Један важан део јавне потрошње представљају запослени у јавним службама. То што изгледа као "супер стабилан посао" у ствари је крађа од своје будућности или будућности своје деце", оцењује Цвејић.

Процењује се да у јавном сектору у Србији ради око 600.000 људи - највише у школству, здравству, сектору безбедности и државној администрацији. Ту спада и, према проценама, око 150.000 запослених у 700 јавних предузећа.

Драгољуб Рајића из Уније послодаваца Србије сматра да је много већа невоља, од тога што пуно људи хоће да ради у јавном сектору, у томе што у Србији свега три до пет одсто младих жели да оснује своју фирму.

"Тај проценат је данас мањи него у Албанији. Уколико однос према стварности и даље буде био такав, ми као држава ни наредних деценија нећемо се издићи изнад овог нивоа на коме смо данас", упозорава Рајић.

Заоставштина социјализма на Балкану очигледна је и по податку да је број запослених у јавном сектору до три пута већи него у европским земљама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи