Читај ми!

Тешке последицe "лаких дрога"

Број наркомана у Србији се повећава, а старосна граница смањује. Младима у Србији доступно је чак 4.000 врста синтетичких дрога, које изазивају тешке последице, упозорава Јасна Дараган-Савељић, директорка Специјалне болнице за болести зависности у Београду.

Директорка Специјалне болнице за болести зависности у Београду Јасна Дараган-Савељић каже за РТС да се број зависника у Србији повећава, док се, истовремено, старосна граница смањује.

У Србији се број зависника повећава, а старосна граница смањује - упозоравају стручњаци. Додатно је узнемиравајуће што је младима у Србији доступно чак 4.000 врста јефтиних синтетичких дрога.

Шарене, светле, прозрачне, са илустацијама - тако данас изгледају синтетичке дроге. Доступне су, а о њиховој штетности Дараган-Савељић објашњава да изазивају тешке последице.

"Иако их млади доживљавају као лаке дроге, оне су врло раширене и остављаују тешке последице, које могу бити погубне и по здравље и по живот, пошто остављаују тешке последице по физичко и психичко здравље и могу да доведу до тешких депресија и психотичних стања", наводи Дараган-Савељић.

Према њеним речима, те дроге се производе нелегално и код нас и у свету, по некаквим лабораторијама и шупама, а управо "лаке дроге" воде ка хероину.

Зато је необично битно да наши млади то не схаватају озбиљно и дођу на лечење тек кад узму такозване "тешке доге", подвлачи Дараган-Савељић.

"Када је реч о превенцији ми имамо стретегију која даје неке резултате, али да би се проблем озбиљно решио морају да се укључе сви сегменти друштва од полиције до здравста и школства", каже директорка Специјалне болнцие за болести зависности.

Истраживања показују да су најчешћи разлози узимања дроге радозналост, досада, утицај вршњака и бекство од реалности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи