Читај ми!

Напредак у поштовању људских права

Савет за људска права Уједињених нација похвалио је напредак Србије у скоро свим областима људских и мањинских права и дао 144 препоруке које треба испунити до 2016. године, рекла помоћница директора канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Помоћница директора канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла је да је Србија, поред похвала, од Савета за људска права добила УН-а 144 препоруке које до 2016. године треба остварити.

Према њеним речима, 67 земаља похвалило је велики помак у области људских права у Србији.

"Помак је направљен како у законодавном оквиру, доношењу стратегија и протокола, тако и у изградњи институција које се баве заштитом људских права", истакла је Пауновићева.

Добијене препоруке од Савета за људска права се, како каже, односе пре свега на ратификацију конвенција које нисмо до сада ратификовали и на измену постојећих закона, попут измене дефиниције тортуре или забрани физичког кажњавања детета.

Поред тога, како истиче Пауновићева, инсистира се на слободи окупљања сексуалних мањина.

Ипак, из Савета за људска права саопштили су да није довољно само доносити законе, већ их и примењивати.

"Све то Србија већ полако спроводи, па смо због тога и могли чак 132 препоруке на лицу места да прихватимо у сагласимо се да ћемо на њима радити до 2016. године", навела је Пауновићева.

Проблематична ћирилица

Говорећи о тврдњама да је прекршено право мањина када је одлучено да у Новом Саду у јавном градском превозу сва возила имају натписе на ћирилици, Пауновићева сматра да има места за дијалог и проналажење решења које ће бити у складу са Уставом и законом.

"Заказало смо састанак са представницима градских власти у Новом Саду и верујем да ћемо ту пронаћи решење које ће бити на задовољство обе стране", каже помоћница директора канцеларије за људска и мањинска права.

Осврћући се на протесте против ћирилице у Вуковару, Пауновићева је рекла да су питања људских права уставом гарантована у свакој земљи и око тога нема дијалога.

"Видели сте какве су реакције из ЕУ биле када је у питању ситуација у Вуковару", навела је Пауновићева.

Према њеним речима, питање споменика ОВПБМ у Прешеву није питање људских права, већ се ради о спровођењу закона и надлежности државе на делу своје територије.

"Ради се о споменику који је подигнут терористима. Надлежни органи су донели одлуку о уклањању споменика и ту апсолутно нема никаквог места за дискусију по питању људских права", закључила је Пауновићева.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи