Читај ми!

Подршка борби против корупције

Напоре у борби против корупције треба усмерерити на изградњу институција које ће се бавити тим послом, каже директор Транспарентности Србија Владимир Гоати, истичући да та организација подржава државу у тој борби.

Директор Транспарентности Србија Владимир Гоати каже да та организација подржава напоре државног врха и вицепермијера Александра Вучића у борби против корупције.

На конференцији за новинаре у Београду, он је, међутим, оценио да би ти напори, осим на носиоце корупције, требало да буду усмерени и на изградњу институција које би требало да се баве тим послом.

Гоати подсећа да у протеклих шест година, без обзира на формирање разних регулаторних тела, борба против корупције не само да није дала велике резултате, већ је земља "назадовала за пола корака", на шта указују бројне процене стручњака за инвестиције.

Представник Друштва судија Србије Омер Хаџиомеровић сматра да је одлично што је држава кренула у обрачун с корупцијом, али да је право питање да ли постоји правосудни систем који "то може да сажваће".

Хаџиомеровић каже да у случају да се у свих 24 случајева сумњивих приватизација буде елемената кривичног дела, поставља се питање који тужиоци и које судије ће да воде те предмете и подсећа да је ангажовано 100 полицајаца који се баве само тим случајевима, али да није ангажовано исто толико судија и тужилаца.

"Да кажем колоквијално, то је као да имате кланицу која има капацитет да избаци десет тона меса, а овамо имате машину која може да самеље десет килограма меса. Џабе кољете у том случају", наводи Хаџиомеровић.

Оцењује да није потребно да се случајевима корупције баве сви судови у Србији, већ да би било добро да се за те потребе одреди десет основних и пет виших судова, јер би се тако постигло да судије које се баве тим предметима буду боље обучене и мање оптерећене осталим предметима, што би подигло ефикасност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи