Читај ми!

Тајни надзор само уз одлуку суда

Војне службе безбедности ће убудуће само уз одлуку суда моћи да врше тајни надзор електронских комуникација. То је предвиђено изменама Закона о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији, које су данас стигле у скупштинску процедуру.

Тајни електронски надзор телекомуникација и информационих система ради прикупљања задржаних података о телекомуникационом саобраћају убудуће ће моћи да се обавлља само на основу одлуке суда.

То је предвиђено изменама Закона о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији, које су данас стигле у скупштинску процедуру.

Влада Србије је објаснила да је основни разлог за доношење предложених измена то што је Уставни суд прогласио одредбу о тајном електронском надзору телекомуникација и информационих система противуставном, због чега је у знатној мери отежан и успорен превентивни рад ВБА на безбедносној и контраобавештајној заштити Министарства одбране и Војске Србије.

Влада је указала да су примена посебног поступка и мере и даље неопходни у оперативном раду ВБА, јер представља један од значајнијих инструмената безбедности у демократској пракси која је постала правно неминовна у супростављању тероризму, организованом криминалу и корупцији, због чега је било неопходно да се пронађу нова адекватна законска решења.

Стога је предложено да се у будуће тајни електронски надзор телекомуникација и информационих система ради прикупљања задржаних података о телекомуникационом саобраћају, без увида у њихов садржај, може обављати само на основу одлуке суда.

Тим решењем се, како је истакла Влада Србије, мање задире у људска права и слободе, па тај ниво контроле законитости њеног одобравања представља довољну гаранцију заштите Уставом зајамчених права и слобода грађана.

Влада је предложила Скупштини Србије да предложене измене усвоји по хитном поступку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи