Читај ми!

Школска слава или дан образовања

Бошњaчко национално већe тражи од државног врха да се прекине наметањем православне славе Свети Сава бошњачким ученицима. У школама кажу да присуство прослави није обавезно. Директорка НВО "Урбан-ин" Аида Ћоровић каже да Савиндан треба да се обележи као дан образовања, а не као школска слава.

Председник одбора за образовање при Бошњчком националном већу, које не признају ресорна министарства, Мустафа Фетић, упутио је писма председнику, премијеру и министру просвете у којима тражи да се прекине наметањем православне црквене славе Свети Сава бошњачким ученицима.

У саопштењу непризнатог бошњачког националног већа се истиче да се тиме крше Уставом гарантована права, и да очекују да се тај захтев испуни у што краћем року.

Бошњачко национално веће у техничком мандату Есада Џуџевића, сматра да бошњаци треба да уважавају тај празник, уз изузимање деце исламске вероисповести из активног учествовања и присуства програмима обележавања.

"Не сматрамо да бошњачка деца треба да учествују у обелећжавању тог празника, јер то није у духу нити наше традиције, нити обичаја, нити наше вере", каже Елијас Реброња из Одбора за образовање Бошњачког националног већа.

Основну школу "Братство" похађа скоро исти број српске и бошњачке деце, каже директор највеће школе у Новом Пазару Дејан Колунџић. Школску славу ће обележити данас, али истиче да присуство није обавезно.

"Ко жели може да дође. Да је обавезно, не бисмо могли две хиљаде ученика да сместимо", објашњава Колунџић.

Организација "Урбан-ин" више од десет година инсистира на немешању верских обреда у образовни систем, подсећају у тој НВО.

Директорка те организације Аида Ћоровић каже да су упозоравали да ће припадници мањинских народа реаговати на реч 'слава'.

"Сматрам да то није добро у држави која је, наводно, секуларна. Свети Сава јесте био просветитељ и као такав треба да представља важну личност која се учи у школама. Зашто да се Савиндан не обележи управо као дан образовања, а не као школска слава", објашњава Ћоровићева.

Мешихат и Бошњачко национално веће који не признају министарства, ранијих година су позивали родитеље и децу на бојкот обележавања Светог Саве у школама. Директори школа, међутим, тврдили су да је одзив ученика био уобичајен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи