Читај ми!

Предложено разрешење Нате Месаровић

Скупштини Србије предложено да Ната Месаровић буде разрешена функције председника Врховног касационог суда. Врховни савет судства одлуку донео на предлог министра Николе Селаковића, а поводом одлуке Уставног суда који је прогласио неуставним члан Закона о судијама, на основу којег је Месаровићева изабрана.

Високи савет судства предложио је данас Скупштини Србије да разреши председницу Врховног касационог суда Нату Месаровић. Савет је донео такву одлуку на предлог министар правде Николе Селаковића.

У саопштењу Савета наведено је да је на данашној ванредној седници донета одлука да се Скупштини Србије предложи да "донесе одлуку о престанку функције председника Врховног касационог суда".

Савет је навео да је таква одлука донета на предлог министра правде Николе Селаковића, а поводом одлуке Уставног суда од 20. децембра прошле године.

Уставни суд Србије тада је прогласио неуставним члан Закона о судијама, на основу кога је Ната Месаровић изабрана за председницу Врховног касационог суда.

Месаровићева је на ту функцију изабрана 30. новембра 2009. године, када суд још није био формиран. Врховни касациони суд почео је да ради 1. јануара 2010. године.

Председник Врховног касационог суда је по положају и председник Високог савета судства.

Председник скупштинског Одбора за правосуђе и члан ВСС Петар Петровић раније данас је објаснио да ВСС не поставља и не смењује и да Савет може само да предлог упути парламенту.

Петровић је објаснио да, уколико ВСС предложи разрешење Нате Месаровић, следи одређена процедура утврђена Уставом Србије и Законом о судијама која се односи на разрешавање и избор новог председника Врховног касационог суда. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи