Читај ми!

Преглед најбоља превенција

Србија је до скора била прва у Европи по учесталости обољевања од рака грлића материца. Ситуација се незнатно поправила, а после организованог прегледа становништа, такозваног скринга који предстоји, она ће бити још боља, рекла је за РТС Снежана Жујковић, национална координаторка за скрининг рака грлића материце.

У Србији од сутра почиње обележавање Седме недеље превенције рака грлића материце. У домовима здравља, болницама и заводима за јавно здравље. Лекари и стручњаци других профила организују предавања и разговоре у којима женама објашњавају значај редовног одласка на гинеколошки преглед. Ове године се, осим бројних промотивних активности, у више од 30 земаља Европе потписује и петиција "Стоп раку грлића материце" и деле брошеви "Бисер мудрост".

Велики број жена први пут се јави гинекологу када је болест већ узела маха и када је лечење тешко и неизвесно. Редован гинеколошки преглед је најбоља заштита а рано откривена болест, може да буде потпуно излечена.

Национална координаторка за скрининг рака грлића материце Снежана Жујковић каже да је ситација много боља него 2002. године, када смо по инциденци рака грлића материце били први у Европи.

"Према последњим, односно подацима из 2008. године, сада смо пети и испред нас су Бугарска, Румнија, Македонија и Литванија. Од 2002. доста је учињено на том плану, донет је Национални прогам и ево сада имамо и Нацинални водич добре клиничке праксе", рекла је Жујковићева, гостујући у Дневнику РТС-а.

Докторка Жујковић је такође истакла да постоји политичка воља да скриниг почне на прави начин и да наше грађанке добију уз то и једну додатну услугу, а то је активно позивање на преглед, тако да се нада де ће наредних година статистика бити значајно боља.

"Скриниг је већ у неким градовима већ почео и у целој Србија трајеће годину дана", рекла  докторка Жујковић.

Снежана Жујковић је ипак упозорила да много жена после порођаја заборави на гинеколога и навела је потатке студије према којима је и један преглед у десет година код гинеколога смањује инциденцу рака грлића материце за половину.

Докторка Жујковић је истакла да чак и вакцине, које су примарни вид заштите, не могу да замене гинеколошки прегледа, као секундарни вид, па апелује на грађанке да што чешће иду на гинеколошке прегледе.

Према њеним речима, пројекат скринига, који ради Министарство здравља заједно са ЕУ, је добро кренуо и обука гинеколога и патолога је при крају, као и да ће пројекат премашити почетне циљеве, јер ће обучити већи број људи него што се планирало, при чему се виодило рачуна о усклађивању наших са европским стандардима. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи