Читај ми!

Веће школарине на факултетима?

Уколико Влада усвоји захтев Сената Универзитета у Београду, школарине на факултетима могле би бити повећане за око 12 одсто. Студентски парламент упутиће захтев да школарине остану непромењене.

Школарине на београдским факултетима могле би да буду веће око 12 одсто, уколико Влада усвоји захтев Сената Универзитета у Београду. Декани подсећају да је реч о намери да се сачува вредност прошлогодишњих школарина.

Професори знају да је родитељима све теже да школију своје студенте, али и кажу да факултети годинама нису мењали школарине, док су материјални трошкови расли.

"Одлучено је да они факултети који имају заиста потребу да повећају школарину могу, али да то буде на један регулисан начин, да прати прошлогодушњу инфлацију", каже ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић.

У Студентском парламенту кажу да ће упутити захтев Министарству да се школарине не мењају.

"И ми имамо констатнтан увид да у протекле три, четири године, долази до страшног  повећања студената који пишу молбе што за ослобађање, што за повећање броја рата", рекао је председник Студентског парламента УБ Владимир Смуђа.

Велики број факултета увео је олакшице за студенте лошијег материјалног стања, па је тако на ЕТФ-у прошле године њих око 200 користило такве повластице. А у ректорату опомињу да су факултети практично на рубу егзистенције.

"Једна четвртина свих наставника Универзитета у Београду, а њих има око 3.000, није финансирана од стране министартва. Значи, једну четвртину наставника ми имамо више зато што је то потребно по акредитационим прописима, да би задовољили стандарде извођења наставе, и морамо да их платимо сами", рекао је проректор Универзитета у Београду Миодраг Поповић.

Студенти траже и јасну спецификацију трошкова, као и то да се утврде максималне цене пријаве испита и издавања потврда. Коначну одлуку о ценама студија, на основу мишљења Министарства, доноси Влада.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи