Читај ми!

Решен проблем лажних миграната с Швајцарском

Премијер Ивица Дачић рекао да је са Швајцарском решен проблем лажних миграната и да се ради на отклањању опасности од суспензије безвизног ражима, што је велики корак ка ЕУ.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је са Швајцарском решен проблем лажних миграната и да се ради на отклањању опасности од суспензије безвизног ражима, што је велики корак ка ЕУ.

Дачић је објаснио да је проблем решен јер је Швајцарска изменила законодавство и тиме лажним мигрантима, после разматрања основа за азил, оставила 48 сати да се врате у земљу.

"Убеђен сам да ће проблем лажних азиланата бити решен, на то указује и статистика: у јануару 2012. године 315 захтева за азил месечно је стизало у Швајцарску, 410 их је било у августу, у септембру 200, октобру 61, а у новембру 34", рекао је Дачић новинарима у Палати Србија после сусрета са директором Савезне канцеларије за миграције Швајцарске Мариом Гатикером.

Премијер је указао да је Србија, у сарадњи са Швајцарском, успела да то питање реши, као и да ће наставити партнерство, јер у тој земљи борави најмање 100.000 држављана Србије.

Према речима Дачића, Србија је заинтересована и за добре полицијске односе, смањење броја лажних азиланата, како не би долазило до злоупотребе безвизног режима.

Дачић је додао да ће о томе водити рачуна тимови две земље и навео да се нада да ће и у другим земљама, где је велики број лажних азиланата, проблем бити решен.

Појашњавајући решења за смањење броја лажних азиланата, Гатикер је рекао да су укинута сва финансијска давања, али и да је неопходно да Србија ради на побољшању положаја мањина, јер је 85 одсто Рома тражилаца азила.

Гост из Швајцарске је нагласио да су Србија и његова земља имале добар модел за заједнички приступ том проблему и навео да су мере донете у медјусобном договору.

"Као јасан резултат тих договора, сада имамо значајно мањи број азиланата", рекао је Гатикер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи