Читај ми!

Богати пријављују имовину

Грађани Србије који поседују имовину у земљи и иностранству вреднију од 35 милиона динара могу Пореској управи да поднесу информативну пореску пријаву о имовинском стању, на основу које ће се радити унакрсна провера имовине и прихода пореских обвезника.

Почела је пријава имовине вредније од 35 милиона динара. Подаци које ће грађани моћи да поднесу до 31. марта служиће за најављену унакрсну проверу имовине и прихода пореских обвезника. Из Пореске управе кажу да је већ током првог дана стигло неколико пријава.

Имовину вреднију од 35 милиона динара морају да пријаве сви порески обвезници који плаћају порез на доходак или имовину. Пореска пријава подноси се на покретну и непокретну имовину коју је обвезник поседовао 1. јануара 2013. године, и то у земљи и иностранству.

"То су непокретности, акције и удели у предузећима, опрема за обављање делатности, моторна возила, пловила и ваздухоплови, штедни улози и готовина, али и имовинска права попут ауторских права, права на патент и лиценцу и право својине на другим покретним добрима појединачне вредности веће од 100.000 динара", каже Драган Агатуновић из Сектора за контролу Пореске управе.

Осим имовине пореских обвезника, пријављује се и имовина повезаних лица – супружника, родитеља, деце, усвојеника и усвојилаца.

"То је једини начин да заиста дођете до праве слике, пошто вероватно онај који има велику имовину је то распоредио, што преко родбине, што преко неких других физичких лица како би вероватно дошао до неког лимита", наводи порески стручњак Саша Радуловић.

Уколико се утврди да порески обвезник није доставио тачне податке, разлика између пријављене имовине и прихода биће опорезована по стопи од 20 одсто.

"Оно што није добро јесте што се тај један поступак користи за легализацију нелегално стечене имовине, имовине стечене нелегалним приходима, тако да закон о пореском поступку и пореској администарцији омогућава да се имовина за коју се утврди да немате порекло прихода опорезује са стопом од 20 одсто. То је најнижа пореска стопа која постоји код нас", каже Радуловић.

Из Пореске управе тврде да до злоупотреба не може доћи и да постоје механизми који ће спречити да се имовина сакрије.

Агатуновић каже да ће пореска управа користити у поступку контроле и податке других државних органа, републичког геодетског завода, МУП-а, републичког завода за статистику, АПР-а и других државних органа и на основу тако обједињене базе података вршиће контролу.

Пријаве имовине могу се поднети електронски на порталима Министарства финансија и Пореске управе, и писано – препорученим писмом или на писарници Пореске управе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи