Читај ми!

Истрага против покрета "Наши"

Републичко тужилаштво затражило од полиције да испита последње активности десничарске организације "Наши". Тужилаштво ће потом одлучити има ли основа за покретање кривичних пријава, али и за нову иницијативу за забрану те организације.

Црне листе, спискови такозваних антисрпских медија и организација, страних плаћеника, позиви за хапшење политичара и представника цивилног друштва и, коначно, паљење заставе Војводине. Све у последњих неколико месеци и све потписује десничарска организација "Наши".

Републичко тужилаштво затражило од полиције да испита последње активности те организације, а након тога ће одлучити има ли основа за покретање кривичних пријава, али и за нову иницијативу за њену забрану. 

У Републичком тужилаштву кажу да су "случај Наши" покренули када се појавио први списак неподобних.

"Ради се на два колосека. Ради га Више јавно тужилаштво и Тужилаштво за високотехнолошки криминал, јер је један део садржаја објављен на интернету", каже портарол републичког тужиоца Томо Зорић.

Зорић истиче да ће против оних за које се утврди да су извршили кривична дела бити покренути кривични поступци.

Наводи и да постоји могућност да због нових околности Уставном суду још једном поднесу иницијативу за забрану организације "Наши". Такав предлог упутили су први пут 2009. године, али га је Уставни Суд пре два месеца одбио уз образложење да се "не може поуздано утврдити постојање уставних разлога за забрану рада".

Председник скупштинског Одбора за уставна питања и законодавство Владимир Цвијан сматра да сада постоје "потпуно нове околности" због којих ће, како је рекао, сигурно бити покренут поступак пред Уставним судом.

Да прављење спискова може да буде веома опасно и штетно и за појединце и за државу упозорава и заштитиник грађана Саша Јанковић.

"Ја сам забринут јер се паушално износе оцене да су хиљаде људи на јавној позорници сарадници страних обавештајних служби и такво изношење може сутра да резултује да некоме буде директно угрожена безбедност", каже Јанковић.

У међувремену, више невладиних организација упутило је захтев републичкој тужитељки Загорки Доловац да реагује на претње представницима цивилног друштва и медијима или да поднесе оставку.  

Реакцију тужилаштва и Уставног суда траже и "Наши". Траже да се што пре покрене поступак и против њих, али и против организација са њиховог списка да би се утврдило ко делује противуставно.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи