Читај ми!

За недељу дана са рецептима код приватника

Потписани први уговори о издавању лекова на рецепт са три приватне апотекарске установе, рекао директор Републичког фонда за здравствено осигурање Александар Вуксановић. Лекови на рецепт могу се подизати већ за неколико дана у апотекама "Иванчић и синови", "Апотека 101 Фарм" и "Липо лек".

Директор Републичког фонда за здравствено осигурање Александар Вуксановић потписао је прве уговоре о издавању лекова на рецепт са три приватне апотекарске установе, а лекови у 15 апотека, које су у њиховом саставу, могу се подизати на рецепт већ за недељу дана.

Уговоре са РФЗО потписали су приватна апотекарска установа "Иванчић и синови", која у свом саставу има шест апотека у Београду, затим "Апотека 101 Фарм", која има три апотеке у Београду, једну у Кикинди и једну у Кладову и "Липо лек" који у свом саставу имају четири апотеке у Београду.

"Коначно је и приватни сектор укључен у систем здравствене заштите. Пацијенти већ за неколико дана могу подизати лекове на рецепт и у овим приватним апотекама са којима смо потписали уговор" рекао је Вуксановић.

Према његовим речима, овим су на добитку сви, осигураници јер ће лакше долазити до лека, приватници јер сада у пуном обиму могу да раде оно за шта су се припремали и здравствени систем јер ће поступак набавке бити на здравим ногама.

Вуксановић је додао да су за потписивање уговора заинтересоване и приватне апотеке у унутрашњости и да ће уговори са њима бити потписивани у филијалама Фонда којима територијално припадају.

Директорка апотекарске установе "Иванчић и синови" др Нада Миловановић-Иванчић изјавила је да је ово веома важан корак и да су дуго чекали на изједначавање приватног и државног сектора.

"Ово је велика новина за нас и желимо да што пре имплементирамо све што је неопходно. Молимо и пацијенте да буду мало стрпљиви, јер ће нам требати недељу дана да се уходамо", навела је она.

Директор "Апотека 101 Фарм" Зоран Симић захвалио је Министарству здравља, а посебно РФЗО-у који је, како каже, максимално поједноставио процедуру потписивања уговора, тако да је све завршено за три дана.

Приватни апотекари кажу да их не плаши што је рок за наплату лека до 150 дана и додају да имају потврду од веледрогерија да ће их подржати.

"Добили смо обећање, додуше усмено, од веледрогерија да ће нас испратити, тако да ће финансијски терет бити на веледрогеријама", истакао је директор "Липо лека" Миодраг Милановић.

Одлуком Министарства здравља уговоре са РФЗО могу да потпишу све приватне апотерке које имају дозволу за рад Министарства здравља, а услови за склапање уговора су исти као и за државне апотеке.

Основни услови за потписивање уговора су да рок за плаћање буде до 150 дана, да апотека у свакој смени има по једног фармацеута, и да апотеке буду умрежене како би се пратио ток рецепта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи