Читај ми!

Опрезно са грипом

У Србији за сада нема опасности од епидемије грипа, али због компликација које може да изазове епидемиолози поручују да је најбоља заштита вакцина. Ове сезоне најмање је вакцинисаних грађана у последњих 20 година.

Број оболелих од грипа је низак, иако је сезона тог вирусног обољења. У клиничкој слици оболелих доминирају кашаљ, повишена температура, малаксалост, болови у мишићима и главобоља. У последњих 20 година, ове сезоне најмање је вакцинисаних грађана. Ипак, епидемиолози поручују да је најбоља заштита од грипа вакцина, а посебно се препоручује хроничним болесницима, због компликација које грип може да изазове.

Највише оболелих од грипа тренутно је на Одељењу пулмологије Клиничко-болничког центра Звездара. Од двоје пацијената који су лечени на том одељењу узет је брис, и у референтној вирусолошкој лабораторији Института Торлак, доказано је присуство вируса.

Симптоме сличне грипу имају и пацијенти али и запослени. Предузете су мере изолације, како се вирус не би ширио.

"То су пацијенти који имају клиничку слику, односно симптоме грипа. Пошто су пацијенти под слабом клиничком сликом није рађено вирусолошко доказивање, нити доказивање из бриса. И четири запослена су на одељењу пулмологије, који имају знакове грипа. Оно што не ваља код пулмолошких пацијената који имају и грип, јесте компликације њихове основне болести", каже начелница Пулмологије КБЦ Звездара Весна Допуђа.

Лекари кажу да су се претходних дана јављали пацијенти, али да већег оболевања од грипа за сада нема.

Лекар у Дому здравља Палилула Стана Васиљевић каже да су то више биле јаче респираторне инфекције. Пацијентима сам препоручила мировање, витамине, доста чајева, изолацију, наводи Васиљевићева.

Јачи талас грипа очекује се по повратку ђака у школске клупе, али и када, после много дана празновања, почне да се ради пуним капацитетом. И у Србији је, као и у Европи, доказано присуство три типа вируса.

Вакцина, најефикаснија заштита

Према речима епидемиолог из Института Батут Јелене Обреновић, прва основна и најефикаснија заштита је вакцина.

"Она садржи сва три слоја вируса, тако да је апослутно погођена, и штити ако не у потпуности, онда ублажава симптоме и сречава настанак компликација", истиче Обреновићева. 

Обреновићева подсећа на пандемију грипа из 2009. године. "Већ смо тада видели да последице могу бити трагичне. Компликације су опасне нарочито код бубрежних и срчаних болесика, дијабетичара. Вакцинација је обавезна за децу, труднице, гојазне", упозорава Обреновићева.

Грип траје око недељу дана, и основни начин лечења је мировање, правилна исхрана и уношење доста витамина и течности. Уколико га прати и висока температура, треба потражити помоћ лекара.

Вирус грипа у организам улази преко слузница носа, уста и ока. Због тога треба редовно проветравати просторије у којима боравимо, одржавати хигијену руку, а уколико имамо симптоме грипа, треба остати код куће.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи