Читај ми!

Анђелино ново срце

Девојчица Анђела Алексић из села Боровац код Бујановца добила ново срце и опоравља се после трансплантације у Бечу. Попут Анђеле и Вања Пилиповић, започела је пре две и по године нови живот захваљујући помоћи добрих људи.

Дванаестогодишња Анђела Алексић из села Боровац код Бујановца, добила је ново срце и опоравља се после интервенције. Трансплантација је урађена у бечкој АКХ клиници. Док држава с том установом не постигне споразум о плаћању интервенције, грађани се лече сопственим средствима или, што је чешће, уз помоћ хуманих људи.

Иако је од рођења имала шум на срцу, до пре три године Анђела није има озбиљније проблеме. А онда је њено срце почело све слабије да куца и трансплантација је била неопходна.

Марина Алексић, Анђелина мајка која се јавила из Беча, рекла је да је девојчица оперисана 3. јануара и да се добро осећа. 

Попут Анђеле и Вања Пилиповић, започела је пре две и по године нови живот захваљујући помоћи добрих људи, јер је за трансплантацију срца у иностранству било неопходно најмање 100.000 евра. 

Вања каже да се одлично осећа. Живи у Београду више од годину дана. "Испунила ми се жеља, уписала сам српски језик и књижевност, живим свој сан", рекла је Ваља.

"На последњој, када сам радила ултразвук, докторица је ушла да ми да извештај и рекла, Вања са овим срцем живећеш 100 година", прича Вања.

Вања на три месеца иде у Беч на контроле. Имуносупресивну терапију, коју узима да организам не би одбацио орган, пије ујутру и увече. Ти лекови донација су аустријског здравственог осигурања, а шта ће бити када их потроши, не знају, јер годишње за терапију треба издвојити готово 20.000 евра.

Перица Пилиповић, Вањин отац каже да су само три од десет лекова које она пије на позитивној листи.

"Драго ми је што смо успели после Вањиног још два живота да спасимо, то су Маријана Шево и Анђела, која је недавно оперисана. Јесте тешко, због односа државе према таквим пацијентима", каже Перица.

Да ћемо са бечком АКХ клиником потписати споразум најављује се годинама. Идеја је, да када имамо донора, срце уступимо клиници у Бечу и оно буде пресађено ономе коме је у том тренутку најпотребније. А када је неком нашем грађанину неопходна та интервенција, да они нама дају срце.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи